Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

20 години KitKat произведен в България, носещ наслада на милиони хора по света

31 октомври 2022, 10:24 часа • 3106 прочитания

KitKat се произвежда в България вече 20 години, тази година е юбилейна. Какво стои зад тези години труд, как се е развило производството като технологии, какви са конкурентните предимства на фабриката на Нестле в София и защо точно тя е една от центровете за компетентно производство и развойна дейност на тази стратегическа марка на компанията?

Зад тези години има много служители, колеги и професионалисти, които са дали частичка от себе си, за да може да вървим с бързи темпове напред, да развиваме производството, да се подобряваме. Когато започва производството на КитКат в България през 2002 г. е имало само една малка линия за производство на шоколадови изделия. Именно на нея започва историята на произведения в България КитКат с KitKat Chunky. Началото е положено и следва голямата задача – да се разширява непрестанно производството, което води и до зараждане на необходимостта да се увеличи портфолиото с нови разновидности КитКат. Така в края на 2007 г. стартира втора чисто нова, съвременна  производствена линия с нова пекарка за новия продукт KitKat Sences, който се произвежда само в България и се изнася в цяла Европа. Когато говорим за нова линия – говорим за формоваща и пакетираща линия с пекарка към нея, в която се приготвят вафлените кори за КитКат.

Ние тук в България сме центъра на Нестле за иновации и развойна дейност на КитКат и това никак не е случайно. Имаме уменията, знанията и опита, който е изграден в годините назад в същия завод за шоколадови продукти, и който всъщност не спираме да надграждаме толкова години в производството.

През годините неуморно надграждаме, инвестираме в нови възможности, за да може винаги да предложим на нашите клиенти разнообразни и нови вкусови изживявания с КитКат – дали ще бъде нова добавка, течен карамел, малки КитКат-чета за споделяне или друга разновидност. Всяка година правим по нещичко ново – дали ще е подобрение на технологията за шоколада, дали ще е в нов крем, променя се производството, така че когато се промени вкуса на консуматора, ние да може да му предложим нещо, което да го привлече. Тъй като сме КитКат развойна дейност имаме всяка година по един КитКат със сменен вкус.

Като компетенции и технологии сме доказали, че знанията ги имаме и успешно разработваме именно тук в България новите продукти. И вече 20 години доверието, което ни е гласувано, е напълни заслужено - като екип, като хора, като компетенции, като професионализъм, доставяне на това, което сме казали, че ще направим.

Какви инвестиции са направени до момента и какъв е резултата от тях?

Логиката на инвестициите следва логиката на пазара и нуждите потребителите да получават качествен и разнообразен продукт. Всяка голяма инвестиция в производството е свързана с излизането на пазара на нова разновидност на КитКат.

Например през 2010 г. инвестирахме 10, 7 млн. лева за въвеждането на роботи за пакетиране на производствената линия и пуснахме нов продукт за европейския пазар KitKat Singles.  A през 2014 г. с инвестиция от близо 2 млн. лв. създадохме техническа възможност да слагаме нов вид крем – течен карамел, който е на водна база, и пускаме KitKat Double Caramel за Европа. Близо 14,5 млн. лв. инвестирахме през 2020 г. в завода, за да въведем автоматично пакетиране на една от формовъчните линии и по този начин роботите, които взимат кашончетата и ги поставят на палетата станаха два. Точно тази инвестиция в тази технология позволява да се редуцира количеството загуби от опаковъчен материал, което е реален пример за нашата оперативна мисия - да произвеждаме с грижа за природата и заобикалящата ни среда.

Допълнително през годините сме правили много инвестиции в процеси по автоматизация на производството, но наистина едно от най-важните е пакетирането и роботите, за да може служителите да не се занимават ръчно с тази еднотипна работа. Там където имаме повтарящи се движения търсим нови и нови възможност за автоматизация на конкретния процес.

В последните години дигитализацията е на фокус, все повече навлиза и ние трябва да сме готови за бъдещето.  Вече премахнахме хартиените табла, където се отбелязваха параметрите на текущото производство и ги заменихме с таблети, на които лесно и бързо може да се види стандарт, да се провери операцията или др.

Кога и как се разшири износа от България и кои са най-големите държави, за които изнасяме направен в България KitKat?

KitKat е гордостта ни, защото той се прави именно в България и още от старта на производството се изнася за цяла Европа и дори отвъд океана. Имаме износ за Мексико, Канада, Азия, а сред най-големите европейски пазари са Великобритания, Германия, Полша, Франция. Рекордни количества износ - над 14 млн. тона КитКат направен в България, реализира през 2015 г., 2017 г. и 2019 г., а през 2021 г. беше абсолютния рекорд с изнесени над 15 млн. тона български КитКат по цял свят. Сред Нестле пазарите, с които се гордеем също са Бразилия, Канада, Австралия, Бутан и Мавриций.

Какво означава да изнасяш за над 35 пазара?

Краткият отговор е  - това е гордост. Само си представете – правим го тук, у нас, от нашите професионалисти и върху всяко едно КитКат-че пише „произведено в България“. Това е нещо, което правиш и знаеш, че доставя наслада на милиони хора по света. В момента 94-95% от производството у нас е за износ.

И когато имаш Нестле зад гърба си, това е и отговорност, защото ние доказваме на ежедневна база, че този имидж, който стои зад качеството, което гарантираме, наистина е реален. И когато казваме, че мислим за нашия консуматор и му доставяме най- доброто качество, ние наистина го правим. Когато произвеждаме КитКат винаги отговаряме на едно и също, най-високо качество, безкомпромисно, без оправдания. Гарантираме и заставаме зад това по цялата веригата от доставката на суровини през производство до консуматора – ние контролираме целия този процес и консуматора получава едно и също високо качество във всяка сладка хапка, навсякъде по света.

Вкус-качество-безопасност на храните - какво стои зад тази комбинация?

Освен високия професионализъм, кадрите и опита в производството на шоколадови изделия, което имаме в България, поддържаме и отговаряме на всички стандарти за качество. Дори мога да кажа, че Нестле България в много случаи поставя по-високи изисквания за себе си, отколкото на европейско ниво. Нашите служители са обучени и истински желаят да произвеждат продукт с тези високи качества като КитКат.

От гледна точка на безопасност – не бих казала, че стандартите ни са по-ниски. Всяко нещо го правим така, че да сме сигурни на 100%, че е безопасно за хората. Искаме служителите ни, идвайки здрави на работа, така да се приберат и вкъщи при семействата си, да си прегърнат децата и да се наслаждават. Безопасността е преди всичко, ако трябва ще спрем производството и при най-малко съмнение.

Безопасността-качеството-съответствието – това са ни трите основи на които се градим.

Какво стои зад създаването на успешна рецепта и разработването й, когато говорим за десерт? Как толкова години вкусът на KitKat е любим на милиони хора по света?

Бих казала, че това е усещането за нежността, сладкия вкус на шоколада, който всички знаем че носи щастие, премесено с хрупкавата вафла, която е вътре в КитКат-а, което го прави неустоима комбинация. Суровините, които използваме са наистина най-високо проверено и доказано качество. Ако използваме аромат, то той е на естествена база. Слушаме консуматора, и му даваме да опитва нови неща.

Всяка година имаме нов вкус, който пускаме на пазара и веднага започваме проучване какво следва, какво да предложим догодина на база на изменящия се пазар и изисквания на консуматора.

Повечето продукти, които са с пълнеж като фъстък, лешник – могат да се произвеждат само в България и никъде другаде. Наистина е привилегия и отговорност.

Какви са устойчивите практики, за които производството на KitKat в пример и първенец?

Когато говорим за устойчивост, КитКат е един от продуктите на Нестле, за производството на който се използва само и единствено 100% сертифицирано устойчиво какао. Какво означава това – ние купуваме какаото си само от места, където се подпомагат фермерите да имат достойни условия на труд, по-добро земеделие, по-добър живот за техните семейства, подпомага се образованието на децата им, инвестира се за устойчивото развитие в региона.

Също така опаковките на КитКат от м. август 2021 г. са от 100% рециклируем материал, т.е. гарантираме, че използваната опаковка не е от смесен материал и потребителите знаят къде следва да бъде сложена, за да се рециклира. Тук е и голямата задача на консуматора да рециклира правилно, за да може с общи усилия, заедно, да градим по-доброто бъдеще за нашата планета.

Всяка година намаляваме емисиите на въглероден диоксид, за да достигнем до нулев въглероден отпечатък възможно най-скоро и не по-късно от 2050 г. Постоянно работим върху различни проекти – редуциране и преосмисляне къде, какво и как може да направим, така че да намалим консумацията на енергия – дали ще са термопомпи, дали ще са по-малко тръби на канализацията, дали ще е изолация на сградата, умни щори, които се контролират спрямо слънцето и т.н. От 2010 г. започнахме да мерим консумацията на вода на тон продукция и до момента отчитаме 67% намаление в използваната вода за производството на 1 тон КитКат.

С дигитализацията целим и успешно редуцираме използването на хартия, а от 2016 г. до сега само за опаковане на продукция спестили 200 тона, което са близо 3000 спасени дървета. Променяме постоянно и въвеждаме добри практики за палетизацията е вече отчитаме с 13% по-малко камиони за превоз на стока по българските пътища, а стоката в тях е опакована без или с много малко стреч, което са 50 тона спестен вреден за околната среда материал от 2016 г.

Безопасните условия на труд е един от приоритетите за вас като компания, какво предприемате в посока надграждане и какви са добрите примери, които вярвате, че лесно и бързо могат да бъдат приети и в по-малки местни производства?

На първо място, много е важно да се разговаря с хората, които вършат всяка една от дейностите в производството. Те са тези, които познават най-добре процеса и в откровен, открит и човешки разговор, могат да ти споделят къде имат притеснения процеса и как да стане по-безопасен. Служителите трябва да се чувстват спокойни, че могат да дойдат с предложение, а ръководителят следва да ги изслуша и да реализира спрямо възможностите, така че да се създаде усещането, че заедно надграждате и сте един отбор.

Но самите хора трябва да имат съзнанието, че всички мерки и стандарти за безопасност се въвеждат само и единствено за тях, за тяхното здраво и благосъстояние, и трябва да спазват правилата, включително за личните предпазни средства.

Ние, например, провеждаме кампания „Безопасността е моят избор!“. Чрез нея мотивираме и припомняме важните практики за безопасност и добрия пример сред служителите ни, защото тя е важна за всички нас.

Как успявате са запазите служителите си да останат тук в България, а не да търсят реализация в чужбина, където квалифицираният труд е по-добре платен?

Ако хората са спокойно с това, което имат тук, те няма да търсят работа в чужбина. Ако съотношението възнаграждение-работа-среда е това, което ги кара да се чувстват доволни и щастливи, те няма да тръгнат да търсят реализацията си извън страната. Ние им даваме възможност за развитие, приятна, безопасна среда, открити и дружелюбни отношения и възможности за нови неща, за може да задържим кадрите си тук в България. Защото в чужбина може да получиш повече пари, но семейството не е там, средата не е там, приятелите ти не са там.

Каква е най-ярката ви лична история, свързана с KitKat?

Веднага ми изплува всяка една история, която е свързана с това, че когато някой разбере, че работя в Нестле и още по-конкретно в производството на КитКат, първото което казва е „О, това е прекрасно, колко е хубаво, а имате ли случайно позиция за дегустатори, ще идвам всеки ден и дори без заплата?“ или „Имате ли позиция да легна под кранчето и да опитвам шоколада, който се стича?“. Любовта към шоколада е голяма и повсеместна и е гордост да сме част от сладкото семейство на Нестле, да сме създателите на КитКат произведен в България.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес