Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

16 000 нуждаещи ще ползват личен асистент или домашен помощник

17 септември 2015, 20:07 часа • 9030 прочитания

Още 16 000 души с увреждания и трудно подвижни хора на възраст над 65 години ще могат да ползват почасов личен асистент или домашен помощник. Това ще стане по схемата "Независим живот " на новата оперативна програма "Човешки ресурси", информира БНР.

81 общини получиха днес договорите за изпълнение, разглеждат се документите на още 159. 

Премиерът Бойко Борисов похвали екипа на Ивайло Калфин, че първи е успял да разходи средства от първия програмен период и призова кметовете да разпределят по-бързо личните асистенти към нуждаещите се. 

Заявките от нуждаещите се да ползват личен асистент са близо 50 000, но само 16 000 в момента ползват такъв. Сега още 16 000 ще получат услугата, обясни вицепремиерът Ивайло Калфин. 

"Това е малко по-различно от личните асистенти. Не е точно същата програма - има и услуги в дома, те са интегрирани, има здравни и социални, има и услуги в общността. Така, че това, което очаквам е още 16 000 души да бъдат обхванати по тези програми. Искането и търсенето е много по-високо, но както виждате това са изключително скъпи програми", каза Калфин. 

Коледни добавки за най-бедните пенсионери ще има, ако приходите и разходите в бюджета го позволят - вицепремиерът е обсъждал с министър Владислав Горанов темата, но няма окончателно решение. Изпълнението на оперативните програми за стария период поставят под напрежение разходната част, обясни Калфин. 

"Финансовият министър смята добре бюджета, но той го и каза - има рискове, защото има изключително големи плащания по европейските фондове. Тази година приключва изпълнението на предишната програма и все още е трудно да се каже какъв бюджетен ресурс е необходим, така, че декември месец", каза Калфин.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес