Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

12-та агенция ще се грижи за пътната безопасност в България

26 ноември 2018, 11:12 часа • 1452 прочитания

Нова Държавна агенция към Министерския съвет ще съблюдава специално колко безопасни са българските пътища. Това стана ясно от думите на бившия зам.-министър на регионалното развитие Малина Крумова пред БНТ. Планира се Крумова да поеме новата агенция, която ще е 12-ти такъв орган, който се занимава с пътна безопасност.

"Проблемът с катастрофите по пътищата е системен - той включва елементите водач и поведение, състояние на автомобилния парк, пътища, реакция при ПТП, лекарска и долекарска помощ. Всеки от тези държавни органи има отделни функции в рамките на неговите компетенции. Новата агенция ще се грижи за координацията между всички тях и също така ще има аналитични функции. Целта беше да се създаде гъвкав орган, който може да реагира на предизвикателствата и да бъде постоянен партньор на обществото", обясни Крумова защо трябва да се прави нов държавен орган.

Според Крумова, която говори пред БНТ, за една година жертвите по пътищата може да са с 20% по-малко. Тя е категорична, че сегашната стратегия не е достатъчна.

Крумова е категорична, че новата държавна агенция ще може да постигне реални резултати в намаляването броя на жертвите по пътищата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес