Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

111,3 млн. лв. евросредства може да бъдат "инвестирани" за чист въздух

27 декември 2017, 19:00 часа • 6683 прочитания

Чистотата на въздуха вече е тема от особено внимание в по-големите български градове - заради гражданите, които виждат въпроса като основен проблем и искат адекватно решение. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Димов уточни, че и за него чистият въздух е приоритет и той го е посочил като такъв още когато е станал министър.

Екоминистърът коментира пред Българската телеграфна агенция изпълнението на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) са бюджетния период 2014-2020 година, като разгледа и проблемът "чист въздух" в светлината на възможността той да бъде решен с евросредства. Все още няма сключени договори в рамките на ОПОС по отношение точно подобряването на качеството на въздуха, а по това перо в ОПОС са предвидени 111,3 млн. лева, но надеждата на МОСВ е до средата на следващата година положението да се промени в положителна насока. По думите на Димов, сега в МОСВ уточняват какви да са критериите за кандидатстване т.е. кой да получи евросредства. Министърът посочва, че най-важното е това да са общини, които имат проблем с чистотата на въздуха, но показват воля за решаването му, имат собствени планове, за да се справят и демонстрират мотивация да ги изпълняват.

Иначе откритите процедури по ОПОС са 29 и са на обща стойност над 1,6 млрд. лева. Това представлява 47% от ресурса на програмата. Сключените договори за безвъзмездна финансова помощ са 51, за общо 818 млн. лева или 23,7% от ресурса на ОПОС. Новият елемент в програмата са инвестициите в мерки за преодоляване риска от наводнения и свлачища. Обявени са 4 процедури на обща стойност над 131,6 млн. лева. Предстои да бъдат обявени още 3 процедури.

Относно екоприоритетите на по време на европредседателството ни, Димов посочва, че те касаят подобряване качеството на въздуха и по-доброто регулиране. Според него по-доброто регулиране, включително чрез намаляване на административната тежест и опростяване на регулаторните режими, допринася за по-ефективно прилагане на законодателството.

Мария Иванова
Мария Иванова Отговорен редактор
Новините днес