Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 търговски камари с обща позиция: Засилва се впечатлението за недостиг на върховенство на закона

25 януари 2016, 13:20 часа • 4052 прочитания

Десет смесени търговски камари в България излязоха с обща позиция в подкрепа за съдебната реформа в България с отворено писмо днес до премиера Бойко Борисов.

Писмото е подписано от търговски камари, чийто страни са търговски партньори на България с 20 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции за последните 20 години. Копие от писмото е изпратено до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев, вицепремиерите Румяна Бъчварова, Томислав Дончев, Меглена Кунева и Ивайло Калфин и до министъра на правосъдието Екатерина Захариева.

Писмото е подписано от Американската търговска камара, Бизнес клуб Белгия-България-Люксембург, Британско-българска бизнес асоциация, Българо-швейцарска търговска камара, Германо-българска индустриалнo-търговска камара, Италианска търговска камара в България, Камара на испанската промишленост и търговия в България, Конфиндустрия България, Френско-българска търговска и индустриална камара и Холандската търговска камара в България.

Камарите изразяват загриженост от последните развития, свързани с осъществяването на дългоочакваната реформа на съдебната система и засилващото се впечатление, както в страната, така и сред международните инвеститорски среди, че в България има недостиг на върховенство на закона. "Нашето мнение е, че натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни и изискват също такъв подход за тяхното елиминиране, подход, който да е основан на принципа на справедливостта и върховенството на закона и на стратегията за реформи, одобрена от Народното Събрание", се посочва в писмото.

Организациите отбелязват, че създаденото усещане, че реформата не се случва, води до неувереност от страна на инвеститорите и действащите в страната икономически субекти. Понижава се желанието за инвестиции в България в полза на други държави, посочват още те.

"Има ли инвестиции, ще има динамична и развиваща се икономика. Това е ключът към развитието на България и успешното осъществяване на нужните реформи в останалите сектори, като здравеопазване, образование, околна среда, инфраструктура и т.н. Без икономика и без добавена стойност, постигната чрез законни средства и инвестиции, положително и устойчиво развитие в страната не може да се очаква. А от това страда и ще продължи да страда цялото общество. В крайна сметка, изчерпва се един от най-ценните негови ресурси — доверието", се посочва в писмото до Бойко Борисов.

Търговските камари заявяват, че вярват, че в правосъдната система има качествени професионалисти, отличаващи се с безупречен морал и почтеност, хора, познаващи проблемите и имащи воля за промяна, експерти, които работят за ефективно и справедливо правораздаване и защитават правото и доброто име и репутация на българската съдебна система. Търговските камари изразяват своята съпричастност с усилията за реални промени отвътре в правосъдната система, които осигуряват необходимата независимост на съдиите и магистратите. Камарите вярват, че тези хора знаят как и могат да осъществят така нужните реформи.

В заключение камарите биха искали да подчертаят, че нито една реформа на правосъдната система не би била възможна без политическа воля за прилагане на закона. Реформа не означава само законодателстване, но и изпълнение и прилагане на законовите норми – това ще повиши доверието на българското общество и бизнеса в правосъдната система, завяват още те.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес