Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Паметната плоча пред гимназията по механоелектротехника в Бургас ще бъде демонтирана

30 октомври 2018, 17:10 часа • 1291 прочитания

Общинските съветници в Бургас решиха на днешното си заседание паметната плоча пред гиманазията по механоелектротехника да бъде премахната.

Това предизвика бурни реакции, които бяха предшествани от докладна записка на Георги Дракалиев, Димитър Людиев, Петко Георгиев и Виолета Илиева от ГЕРБ и Станимир Апостолов от Реформаторския блок. Тяхното предложение бе да бъде премахната плочата, съдържаща петолъчка.

До колко плочата спада в графата "идеологически надпис", при положение, че е в памет на загиналите в периода 1941-44 година възпитаници на училището, дали жертвите могат да бъдат наречени идеолози на комунистическия режим и не е ли мястото на барелефа в музея? Това бяха част от въпросите, зададени от трибуната.

Независимият съветник Ангел Божидаров подкрепи идеята на Тошко Иванов от групата на Реформаторския блок за създаването на музей на социализма. Той обаче категорично отхвърли възможността за внасянето на идеологически символи в българското училище.

Въпреки, че докладната е внесена от съветници на ГЕРБ, тя не получи пълна подкрепа на всички от групата. Димитрина Буланова поиска по-точно формулировка и запита - кой ще демонтира плочата и къде ще бъде поставена след махането и.

В крайна сметка мнозинството гласува паметната плоча да бъде демонтирана и премахната от фасадата на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас.

 

 

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес