Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората с увреждания са точно като нас

10 октомври 2018, 15:08 часа • 1442 прочитания

Историята на Дочка Велева от София е само една от многото на хората в неравностойно положение. Това не я прави по-малко тъжна и в същото веме оптимистична. На три годишна възраст момичето научава, че не може да пресече улицата, ако не се огледа няколко пъти. И не само това. Следват проблеми в детската градина и училище. Но те правя младата жена по-силна, устойчива и човек, който не губи усмивката си.

Нейната история ни кара да се замисим все повече, че хората с увреждания са точно като всички останали и че нещата, които ни обединяват са много повече от тези, които ни разделят. А срещите с тях и по-голямата информираност за проблемите им могат само да подобрят тяхното адекватно включване в обществените процеси.

На форум на глухите хора в Бургас бяха обсъдени част от проблемите, които ги съпътстват. Оказа се, че гости и домакини могат да говорят на един език, въпреки различията.

 

 

Заместник кметът по Здравопазване на община Бургас, д-р Лорис Мануелян, беше първият, който научи как се „изговаря“ името му на жестовия език. Урокът продължи и за другите хора в залата, дошли да научат повече за живота на глухите. Те разбраха какво биха могли да работят, как се забавляват, как обществото и институциите приемат различните. „Глухите хора какво имат да ни кажат. Да се замислим, дали след толкова много години в девета глуха, не се оказахме всички ние там.“ Това е една от темите, които бяха поставени на срещата.

На въпрос на кореспондент на actualno.com в Бургас, какво е отношението на глухите хора към протеста на майките на деца с увреждания, отговори създателят на фондация „Заслушай се“ Ашод Дерандонян. Той мисли, че докато хората с увреждания са разделени, успех в каузата им няма да има. Делението на лагери, казионни организаии и други е пагубно, според него. И ако страдащите деца са 15-20 процента, какво става с другите 80 процента, които също са в неравностойно положение, пита Дерандонян. Той обаче вярва, че всички са пълноценни граждани и целта на фондацията, която ръководи е да го докаже на обществото.

Тишината може да бъде хубаво нещо. С тази констатация и с нови знания за глухите хора завърши форумът, който се проведе в Бургас.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес