Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо един милион лева ще получат три училища в Петрич

09 януари 2019, 09:21 часа • 1889 прочитания

Близо един милион лева ще получат три училища в Петрич, съобщава кореспондентът на Actualno.com.

Три училища от Петрич ще получат финансова помощ от Министерството на образованието в размер на 834 178 лв. Целевите средства са на база готови проекти. 

Първото  училище, което е и с най-голяма финансова помощ от 620 000 лв., е "Кочо Мавродиев". Учебното заведение не беше преминало на едносменен режим, което затрудняваше работата му. С новите средства ще бъдат изградени допълнителни класни стаи, което ще отвори възможността за преминаването в чакания режим за училището. В "Кочо Мавродиев" се обучават 412 ученици, а школото е единственото в общинската мрежа, което не е на едносменен режим.

Второто училище, СУ "Антон Попов", ще получи от държавата 191 950 лв. Средствата ще бъдат насочени към основен ремонт, включващ: смяна на дограма, ремонт на санитарни възли и други ремонтни дейности. В училището се обучават 285 ученици. 

Третото училище, ПГМЕТ "Юрий Гагарин", е с най-малка финансова помощ - 22 228 лв. Те ще бъдат насочени само към ремонт на санитарни възли. 

Добрата новина за финансиране беше потвърдена от среща между кмета на града Димитър Бръчков и министър Красимир Вълчев в Петрич. Жители на Петрич се зарадваха на новината, защото училищата отдавна имали нужда от ремонт. 

Снимка: Архив

Костадин Костов
Костадин Костов Отговорен редактор
Новините днес