Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зам.-кмет: На нас ни се иска още утре да сменим печките на твърдо гориво в Смолян, но процесът е сложен

21 декември 2018, 14:10 часа • 1571 прочитания

На нас ни се иска още утре да подменим сменим печките на твърдо гориво с такова, което е щадящо за околната среда, но не става така бързо. Трябва да бъдем честни с гражданите, да знаят те, че не раздаваме котли и климатици, заяви зам.-кметът на Смолян Марин Захариев пред журналисти.

В общината ежедневно питали кога започват да раздават новите уреди за смяна на горивната база след като стана известно, че Смолян е одобрен за финансиране по мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух към Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС).

„В интерес на истината община Смолян повиши бюджета, който беше предвиден в началото - под 8 милиона лева. В момента за Смолян е одобрена сумата  9,6 млн. лева. Отворена е програмата за кандидатстване буквално от две седмици. Ежедневно хора ни търсят и питат: "Дават ли се климатици?", каза Захариев.

Той обясни, че е отворена програмата за кандидатстване на общините по ОПОС и не е дошло още време общината да раздава уреди. Около 3000 домакинства ще могат да се възползват от опцията да сменят вида гориво, с което се отопляват през зимата, за да не се замърсява в такава степен въздухът.

Смолян е един от градовете в България с особено чести превишения на нормите за фини прахови частици през зимата, тъй като е в котловина, а над 90% от домакинствата се отопляват на дърва.

„Ние сме поели ангажимента да кандидатстваме още януари или февруари месец. Имаме уверението на програмата, че тези, които кандидатстват преди май месец, ще започнат и по-рано изпълнение“, допълни той.

Процедурата обаче е разделена на два етапа. Първият е подготвителен и той включва проучване нагласите на хората - кой какъв уред иска за отопление - на газ, на електричество или на пелети, провеждане на разяснителна кампания, изготвяне на анализи, оценки и и изследвания, изчисляване колко цени за продуктите, които ще се купуват, подготовка на тръжна документация, изготвяне на проектно предложение.  

Първият етап завършва с процедура за доставка. Вторият етап е самата доставка и монтаж на новите уреди.

„Ние ще опитаме максимално да ускорим процеса, така че през 2019-та да завършим първия етап и евентуално да търгуваме отоплителните уреди. Трябва да сме честни с гражданите - всичко това трябва да се случи през 2020-та година. Ние ще опитаме в края на 2019-та да сме в много напреднала фаза и да приключваме процедурата. Никой никъде не раздава климатици, в януари месец започваме първи етап, за да може максимално бързо да пристъпим към същинската част“, подчерта Захариев.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес