Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За втори път делото срещу кмета на Неделино се отлага

08 януари 2015, 15:17 часа • 12822 прочитания

За втори път Смолянският окръжен съд отложи делото за отстраняването на кмета на Неделино Стоян Беширов, предаде Агенция "Фокус".

Причината е добре известна в българското правосъдие - здравословна. Адвокатът на Беширов Манол Чакъров приложи служебна бележка от УМБАЛ „Пирогов” – София, от 7 януари 2015 г., че Стоян Беширов е опериран на 6 януари 2015 г. За да се гарантира правото на лична защита на Стоян Беширов, окръжният съдия Петранка Прахова не даде ход на делото. Съдът насрочи нова дата за старт – 29 януари тази година, от 14:00 часа.

Стоян Беширов е обвинен в престъпление по служба за това, че в периода от 1 януари 2012 до 24 октомври 2014 в Неделино, при условията на продължавано престъпление, като извършител не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и с това е ощетил общинския бюджет в размер на 902 465 лв. по четири поръчки. Според държавното обвинение и в четирите случая от действията на кмета са се облагодетелствали трети лица.

В предаването "Разследване" на Нова телевизия беше показано как фирми, близки до кмета Беширов, печелят поръчки за стотици хиляди и правят ремонти само на хартия.

Става дума за пари, отпуснати от кабинета "Орешарски" по Държавната програма за развитие на регионите. С тях уж е ремонтирана една от детските градини в Неделино след обществена поръчка, назначена от кмета. Ремонтът е на стойност 40 хил. лева, но се оказва, че всъщност няма истинска подмяна, а е направена фиктивна.

След репортажа в смолянската община се проведе акция на ДАНС. Служители на агенцията претърсиха сградата на общината и иззеха документи и компютри.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес