Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възраждат кино фестивал в Смолян отпреди 30 години

05 февруари 2018, 13:04 часа • 1965 прочитания

Това лято в Смолян планират да възродят кино фестивал отпреди близо 30 години. Предложението е на зам.-областния управител Адриан Петров, а в инициативата се включват кино център „Бояна Ню имидж“ и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

„Години наред до 1991 г. в Смолян се повеждаше кино фестивал, на който се показваха филмите на млади кинорежисьори. В нашия град си даваха срещи актьори, сценаристи, кинокритици. Част от филмите се прожектираха в кино „Дружба“ и в Пампорово. От там са ми познанствата с Катето Евро, Велко Кънев, Павел Попандов и др.“, каза Петров.

В рамките на три дни през август или септември ще е първото издание на фестивала. „Тази година сме си поставили по-скромни задачки, но за следващата планираме да създадем международно жури и да разширим мащаба му по подобие на „София филм фест“ и „Ритон“ в Пловдив. В програмата ще бъдат включени уъркшопове и концерти“, обясни зам.-областният.

Той посочи, че от „Ню Бояна имидж“ са поискали от региона на Смолян да бъдат изпратени видео и снимков материал на места, на които биха могли да се снимат филми, в това число на холивудски компании.

Петров каза, че предстои да проведат разговори с някои от големите бизнеси в региона – „Пампорово“ АД, фабриката за ски в Чепеларе, „Горубсо“ за възможността да участват това ново културно начинание като генерални спонсори.

Предстои учредяването на фондация "Родопска култура", която да обедини местните културни институции, творци, общини, донорски организации, представители на бизнеса.

Учредяването й ще стане след приемане на решения на общинските съвети.

Част от инициативата за създаване на тази фондация е предложението на зам.-областния управител за създаване на Регионален културен календар.

„За 2018 г. имаме 45 прояви в 10-те общини. До момента всяка община се справя сама, без помощ на останалите. Всяка община обаче разполага със сайт и при организирането примерно на картофен фест е нормално той да се рекламира и от другите общини, те да бъдат поканени да се представят на този фестивал. И когато има един управляващ орган, той може да води контактите с донорски организации, с Министерство на културата, да се провеждат годишни сесии за подпомагане на стойностни проекти“, поясни Петров.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес