Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въведоха вечерен час в цялата Смолянска област

19 март 2020, 14:30 часа • 2578 прочитания

Въвежда се вечерен час в цялата Смолянска област - отново като част от мерките в битката срещу разпространението на коронавируса. Решението бе взето от Областния съвет по сигурност, който заседава във връзка с първия установен случай на заразен в Смолян.

Вечерният час важи за територията на всички 10 общини. "Забраната за излизане на граждани от домовете им ще важи от 22.00 до 06.00 часа", оповести областният управител Недялко Славов.

Властите се надяват мярката да доведе до още по-дисциплиниращ ефект от страна на гражданите. Контролът по спазване на вечерния час ще се осъществява от полицията, а нарушителите ще бъдат санкционирани по общинските наредби.

Драстичната мярка се въвежда след установен случай на заразен с коронавирус в Смолян. Стана ясно, че той е психично болен мъж, който се върнал на 13-ти март от Англия. Преди да пристигне в България се е лекувал в английска клиника от заболяването си. Клиниката е уведомена за положителния резултат на смолянския пациент. Мъжът е неконтактен и не може да даде точни и ясно данни къде е пребивавал след като се прибрал.

В Смолян е живал оттогава на два адреса и контактните лица са поставени под карантина и им е взета проба, но резултатите им не са ясни. Наблюдава се от личния лекар, осигурено му е и психиатрично лечение, пише БГНЕС.  Пациентът няма изявени признаци на инфекцията. Взети са проби и от 10 служители от "Паспортна служба" в полицията, тъй като заразеният мъж е ходил да подновява личните си документи.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 19 март"

"Налагат вечерен час на непълнолетни в Добричко"

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес