Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Смолян награждават младежите, спасили родопчанка от сигурна смърт

29 януари 2020, 16:10 часа • 10321 прочитания

Утре официално ще се връчат отличията на двамата младежи Денис Брахомов и Марчело Адилов, които извадиха възрастна жена изпод мощен пожар в къщата й, заплашена от сигурна смърт.

Церемонията ще се състои в сградата на РДПБЗН – Смолян, на която ще бъдат наградени служителите от дирекцията, които са победители в националния конкурс „Пожарникар на годината“ за 2019 г., областно ниво.

74-годишната Тода Жокалова от смолянското село Чокманово живее втори живот, след като бе спасена от двете момчета.

Малко след полунощ на 18-ти декември 18-годишният Денис Брахомов (вляво на снимката) от маданското село Митовска и 19-годишният Марчело Адилов от рудоземското Елховец се прибирали от Смолян.

Спускайки се към Чокманово, още от табелата видели ярка светлина. Отишли до центъра, където е магазинът, а по-нагоре от него вече се виждала къщата, която по-късно изгоряла до основи.

Двамата решили да проверят какво става. Отишли до къщата. Отвътре се чувал зов за помощ, но нямало екип на пожарната. Започнали да бутат вратата, но тя била залостена с нещо като гардероб. С общи усилия след неколкократни опити младежите я изблъскали. Денис влязъл вътре, а Марчело си съблякъл горнището, понеже било от лесно горима материя.

Възрастната жена обаче не искала да излиза. Наложило се момчето да я убеждава около 10-тина минути, а през това време около тях падали горящи въглени от покрива. Марчело ги пресрещнал и я изнесли навън. Накарали я да седне. Тогава се обадили на пожарната и съобщили, че в къщата имало жена, но тя вече е извън опасност.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес