Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Строят подпори за 2 млн. лв. да защитят три града от наводнения

16 декември 2018, 20:39 часа • 2929 прочитания

Започна строителството на подпорни стени на обща стойност 2 млн. лв., обезпечени по българо-гръцка програма, чиято задача е да защитят три града. В церемониите за първа копка участваха областният управител Недялко Славов, който е възложител на проектите, и кметовете бенефициенти - на Смолян (Николай Мелемов), на Златоград (Мирослав Янчев) и Рудозем (Румен Пехливанов).

Строителните дейности са обезпечени по проект „Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения” (FLOOD PROTECTION), финансиран от Програмата за сътрудничество INTERREG V-A Гърция - България 2014-2020, съфинансира се и от държавния бюджет.  

С реализирането на проекта се цели повишаване нивото на защита срещу наводнения в трансграничната област на Гърция и България и особено в райони с висок риск от наводнения в двата международни речни басейна на Струма/Стримон и Еврос/Марица/Арда.

Областната управа в Смолян има за задача да изгради подпорна стена на улица „Петър Берон”, до Римски мост, по десния бряг на р. Черна в гр.Смолян, нова защитна стоманобетонна стена по левия бряг на река Върбица в кв. „Изгрев” и надграждане на стоманобетонна защитна стена в кв. „Изгрев”, по левия бряг на река Върбица в гр. Златоград, както и нова защитна стоманобетонна/масивна стена по левия бряг на река Чепинска в гр. Рудозем.

"В продължение на три години се извършваха предпроектни проучвания, проектиране, обществени поръчки, за да подготвим проекта за превенция от наводнения по начин, по който да бъде максимално полезен. Благодарности към всички, положили усилия за случването на проекта – за бързите решения от страна на кметовете и общинските съвети на Смолян, Златоград и Рудозем, на инж. Големилов, който започна този проект в прединвестиционния му етап, на надзорниците, на екипа, на колегите от областна администрация Смолян за неуморния труд. Пожелавам успешна и ползотворна работа на строителите, както и да завършат обектите качествено и в срок. С първа копка по изграждане на подпорните стени в Рудозем, Смолян и Златоград даваме ясен знак, че европейските средства по Програмата за сътрудничество решават преди всичко проблемите на населението от трансграничния регион", каза Славов.

За изграждането на подпорните стени е проведена обществена поръчка и са сключени договори за изпълнение на строително-монтажните работи. Общата стойност за извършването на строителните дейности за трите обособени позиции е 2 145 943,51 лева с ДДС.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес