Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Старт в Смолян: Родопски химн и тържественост, без председател на Общинския съвет

13 ноември 2023, 17:27 часа • 1369 прочитания

С гайди започна днес тържественото заседание на Общинския съвет в Смолян и с изпълнение на родопския химн "Бела съм, бела, юначе". То бе свикано от областния управител Захари Сираков. Новоизбраните общински съветници и кметове положиха клетва да служат на гражданите на Смолян.

Областният управител Захари Сираков призова новоизбраните управници да загърбят политическите си противоречия и да работят в интерес на гражданите. Сираков декларира подкрепата си за развитието на всички важни обществени сфери и приоритети, като отбеляза, че ще бъде безкомпромисен към всяко решение на общински съвет, което не отговаря на закона.

"Не за първи път изричам тази клетва, но всеки път се вълнувам, защото всички ние печелим доверието на нашите съграждани и се натоварваме с огромна отговорност и задължение към тях, към нашия град, към нашата община. Всички знаем максимата, че политиката е изкуство на разумния компромис. Аз съм готов да направя своите компромиси, но със своето его, не със своята съвест“, заяви кметът Николай Мелемов. Още::ГЕРБ спечели балотажите в Смолян, Златоград и Чепеларе

Сладки думи и без председател на Общинския съвет

СНИМКА: Анита Чолакова/Actualno.com

Като най-възрастен общински съветник Коста Начев пое ръководството на първото заседание, на което трябваше да се избере председател. Издигнати бяха три кандидатури. От ДПС за поста бе номиниран д-р Милен Журналов, от коалиция „Новото време“ – Димитър Кацаров, а от движение „Нашият град“ – адв. Елена Радева.

След проведеното тайно гласуване се оказа, че за д-р Милен Жрналов са гласували 12 съветници, за Димитър Кацаров – 5, за Елена Радева – 10. Недействителните бюлетини бяха 2.

Председател на Общинския съвет в Смолян се избира с минимум 15 гласа и тъй като никоя от номинациите не събра необходимото мнозинство, ще се проведе ново заседание за избор на председател. То ще се състои на 20-ти ноември от 12:30 часа. Още: Стефан Сабрутев иска касиране на изборите за кмет на Смолян

Припомняме, че с жалба до Административния съд в Смолян кандидатът на движение "Нашият град" Стефан Сабрутев вчера поиска касиране на изборите и да бъде спряно изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия, с което за кмет на Смолян е обявен Николай Мелемов. Целта на това особено искане беше да се спре клетвата на Мелемов, но Административният съд го отхвърли. В 7-дневен срок ще се насрочи съдебно дело, в което ще се разгледа жалбата на Сабрутев по същество.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес