Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пътищата в с. Джурково - занемарени, жители организират подписка

08 май 2019, 10:39 часа • 8967 прочитания

Граждани готвят протестна подписка, с която ще поискат подобряване условията на пътната обстановка около село Джурково, община Лъки. В петицията организаторите описват общо пет искания. Желанието на хората е в най-кратък срок да се предприемат мерки по цялостното възстановяване на пътя от Дом за лица с физически и психически увреждания до местността "Бърчинката" ("Хорището") в горната част на село Джурково. Друго от исканията е да бъде извършена рехабилитация на пътя от параклис "Свети Никола" до същата местност.

Гражданите искат и по-коректно съблюдаване на сметоизвозването, спрямо параметрите на подписания договор между община Лъки и сметопочистващата фирма. В подписката е вписана и искане за цялостна рехабилитация на уличната осветителна мрежа и въвеждането в нормален режим на експлоатация на всички точки от нея, както и ремонт на участъка при местността "Тиклата", компрометиран от проведеното усвояване на дървесина през лятото на 2018 г.

Инициаторите приканват хората да се включат в подписката, която на по-късен етап ще бъде входирана до кмета на община Лъки - Валентин Симеонов и до Общинския съвет на града. Местни разказват, че голяма част от пътищата в Джурково са изоставени, неподдържани и някъде липсва асфалт. В селото живеят предимно възрастни хора и ако се наложи да се повика екип на Спешна помощ, то линейката ще срещне огромно затруднение, за да достигне до нуждаещия се пациент.

Освен това, Джурково е едно от живописните планински населени места, които се радва на множество туристи и летовници през почти всички сезони от годината. Заради състоянието на пътната мрежа, обаче, туристопотокът намалява, а вследствие - и приходите за бюджета на общината. Инициаторите на подписката посочват, че всичко това е от години и е редно вече да се обърне внимание и на този район.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес