Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първо заседание по делото за етническа омраза срещу Ефрем Моллов

21 декември 2018, 14:32 часа • 3751 прочитания

На днешно заседание на Смолянския съд, което реално беше и първото заседание по делото за насаждане на етническа омраза и радикален ислям срещу Ефрем Моллов, представители на ВМРО се събраха пред съда и по този начин дадоха подкрепата си за институцията.

"За пореден път лицето Ефрем Моллов разпространител на езика на омразата не присъства на делото. Моллов не се яви пред българския съд, при положение че е с мярка за неотклонение. Това е недопустимо. Неявяването му е пореден акт на неуважение към съда и към държавата", казват от ВМРО в позиция, изпратена до медиите.

Адвокатът на Моллов е поискал делото да се гледа по съкратената процедура и е заявил, че довереникът му си признава вината. Насаждането на религиозна омраза и нетърпимост представлява престъпление по чл. 164, ал. 1 от НК, а наказанието е лишаване от свобода до четири години или пробация, както и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

За да бъде уважен този иск за съкратена процедура обаче е необходимо обвиняемият да присъства лично. Смолянският съд е дал ход на делото. "Опасенията на ВМРО са, че на следващото заседание този българофоб ще поиска то да се води по съкратената процедура, което автоматично ще му докара присъда под минимума", твърдят от партията.

Следващото заседание ще бъде на 12 февруари 2019 г.

Припомняме, че историята на прокурорската преписка започва през 2013 г. и е образувана по сигнал, че лицето Ефрем Моллов, който чрез книгата си „Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците“, е проповядвал дискриминация и етническа омраза спрямо българите.

"Ефрем Моллов е добре познат в Смолян и областта със своята открита нетърпимост и агресивни проповеди срещу християнската религия и българския етнос", коментират още от формацията на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес