Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Планират свързващ лифт между Пампорово и Мечи чал

30 декември 2017, 08:48 часа • 13989 прочитания

Още един лифт на Мечи чал и свързващ лифт между Пампорово и Мечи чал планира инвеститорът на двете ски зони, съобщи кметът на Чепеларе Славка Чакърова.

По думите ѝ, единият край на свързващия лифт ще бъде на връх Мечи чал, а другият – в ядрото "Малина" на Пампорово.

"Тази година "Пампорово" АД си направиха разширение на пистите в Пампорово, защото те от много години са собственици на лифтовете, плащат наем за пистите. Подменяли са и оръдията за изкуствено заснежаване и те вече са 300 на брой. А в зоната на Мечи чал тепърва се допуска разрешение за изработване на Подробен устройствен план (ПУП) за разширение на туристическата писта, което ще се изпълнява през следващата година, защото там трябва да се прави отчуждаване", посочи Чакърова.

Тя обясни, че от дружеството, което стопанисва курорта, са обходили лятото ски зоната на Мечи чал, където са вече собственици на лифтовете.

"Миналата година, като те купиха лифта, сключиха договор за наем със собствениците на пистите и учредиха право на преминаване за съществуващата система за сняг и тя е законна. От пролетта се надяваме да сме готови с документите и да започнат да изграждат нови системи за изкуствен сняг и на туристическата, и на другите писти. Те имат идея за закупуване на допълнителен имот, на който да изградят многоетажен паркинг. Всичко това са намерения, които се надявам да реализират в рамките на следващите две години", допълни кметицата.

С решение на местния парламент в Чепеларе е одобрен подробен устройствен план, парцеларен план и устройствена схема за улична регулация за ядро "Долна лифтова станция Мечи чал". Улицата там е частично реализирана, но предстои да се извършат отчуждителни процедури и да се доизгради, обясни кметицата на Чепеларе.

Общинският съвет даде съгласие за разширение и изместване на съществуващ общински ски-път и обособяване на детска ски-писта с влек.

От ноември месец тази година е в сила решение на съвета за обектите, касаещи курортната зона Мечи чал, да бъдат от първостепенно общинско значение.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес