Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окръжният прокурор на Смолян: Протестът на кмета и 19 съветници спря поскъпването на водата

24 февруари 2023, 16:41 часа • 7553 прочитания

Решението на КЕВР за увеличаване на цената на водата в Смолянска област от началото на януари тази година не е влязло в сила, стана ясно от изявление на окръжния прокурор на Смолян Недко Симов.

„Не е влязло в сила решението на КЕВР, защото срещу него своевременно са подали жалба от една страна кметът на община Смолян и от друга - 19 граждани. В това производство ще участва прокурор от Софийска градска прокуратура и съответно той ще защитава обществения интерес“, подчерта Симов пред медиите в Смолян.

Днес от Окръжна прокуратура дадоха допълнителна информация за казуса с питейната вода в Осиково, където преди дни на място отиде главният прокурор Иван Гешев.

„По този повод прокуратурата веднага реагира, лично главният прокурор се ангажира със случая, тъй като питейната вода е жизнена потребност и когато съществува проблем, касаещ цяло село, трябва да се обърне сериозно внимание“, посочи Недко Симов.  

Той каза, че Софийска градска прокуратура ще участва в производството пред Административния съд - София град, което касае цената на водата.

Окръжна прокуратура пък работи вече работи по случая с влошеното качество на водата в Осиково.  

„Проверката е по сигнал на 127 жители на село Осиково, подадена чрез кмета на селото. Тя касае твърдение за качеството на ВиК услуги от местния оператор ВиК ЕООД - Смолян. Твърди се наличие на несменен до момента етернитов тръбопровод, липса на монтиран филтър за пречистване на водата, в резултат на което качеството на водата е влошено. Също така липса на всякакви инвестиции както от община Девин, така и от ВиК Смолян“, каза Недко Станчев – говорител на Окръжна прокуратура и наблюдаващ прокурор по тази преписка.

Той уточни, че на КЕВР е възложено да провери като цяло качеството на ВиК-услугите. На  РЗИ – Смолян пък е възложено да проконтролира конкретно качеството на водата, предназначено за питейни и битови цели в Осиково.

Изискани са документи и справки от „ВиК“ ЕООД за това какви действия са предприети от оператора в изпълнение на закона и наредбата за предоставяне на качествени ВиК-услуги. Срокът за отговор от съответните институции е един месец.

„Аз имах възможност лично да се убедя на място какво е качеството на водата. Предоставената ни вода, която жителите казаха, че тече от крановете им, имаше цвят на кафе. Нещо, което може да потресе всеки нормален човек. От разговора с населението ни стана известно, че този проблем съществува от дълго време“, поясни Симов.

По думите му, ако е опасно за здравето на хората, трябва да забранят ползването на водата. „Тези институции имат набор от много задължения и контролни функции. Те са длъжни да извършат тези проверки, след като са сезирани“, обобщи прокурор Симов. 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес