Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметски етикет слагат в Стойките за произход на картофи

30 януари 2018, 11:35 часа • 2631 прочитания

Кметски етикет слагат в смолянското село Стойките, за да докажат произход на родопски картофи. На него с големи букви пише, че продукцията е произведена под контрола на кметство Стойките.

Картофите с този етикет, на който е указано точно в коя местност са добити, на каква надморска височина, какъв сорт са, кога са засадени и кога – извадени, се пласират успешно в София.

"Производителят се принуди, тъй като много злоупотребяват по пазарите с реклама, че продават картофи от Родопите, за да гарантира по някакъв начин, че всеки усъмнил се може да получи адекватна информация дали наистина картофите, които купува, са произведени там, където е указано на етикета. В случая всеки може да ми звънне като кмет и да ме попита дали наистина този производител отглежда този сорт картофи в района на Стойките. Аз мога да гарантирам, че те са произведени при нас", коментира кметът на селото Георги Георгиев. На етикета е отпечатано и логото на селото, със знанието на местните.

Производителят им е софиянец, който отглежда картофи на около 30 декара на територията на село Стойките.

Той има намерение да си регистрира марка, но докато стане това, защитава продукцията си с логото на Стойките, казва още кметът на селото.

На етикета ясно е указано, че сорта на семената е от Холандия, но са добити в Стойките.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес