Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каверна в Смолян глътна две сгради

26 април 2023, 10:07 часа • 9554 прочитания

Две сгради пропаднаха в карстовата пещера, която се отвори миналото лято в смолянския квартал Устово и погълна имуществото на Димитър Илиев.

Каверната се намира в местността „Пазлак“ . Входът на пещерата вече има заплашителни размери и в нея са пропаднали гараж и стопанска сграда на два етажа, съобщи БиТиВи. 

Обадили му се от ВиК, когато слизали на работа. Притеснили се да не е пропаднал. По думите му щетата е много голяма, а гледката е страшна. „Всичко, каквото имаше е в дупката“, жалва се стопанинът. 

Според специалисти дълбочината на пещерата е над 23 метра, но се предполага, че може да стигне и до 75 метра.

„Редовно съм ги информирал, че дупката се разширява към пътя, разширява се и навътре, стана с 6-7 метра диаметър. Никаква реакция, само с едни писма ми се отговаря - общината  да вземе мерки, а такива средства общината нямала. Това е бедствие, бе, хора, това е такава беля, аз не мога да го охранявам непрекъснато“, реди Илиев.

„Редица специалисти, сред които проф. Божидар Божинов и доц. Кирил Ангелов, са правили оглед, но до момента не са предприети никакви действия.

Живеещите в района са притеснени. Отворът на пещерата е на метри от жилищни сгради и е до пътя, водещ към Пречиствателна станция за питейни води „Хубча”.  

Още от Смолян: 

Серия от нападения от мечки в Смолянско

В риск ли е проектът за обновяване на планетариума в Смолян?

В Смолян направиха „пъмп трак“

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес