Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готвят преброяване на земеделските стопанства  в България

13 февруари 2020, 11:54 часа • 860 прочитания

Министерството на земеделието, храните и горите ще започне преброяване на земеделските стопанства в България. То ще започне на 1-ви септември и ще приключи на 18-ти декември. В периода 1-18 септември земеделските стопани ще могат сами да въведат информацията си онлайн в електронен въпросник, а останалите ще бъдат преброени от анкетьори, съобщи в Смолян зам.-министърът Янко Иванов.

Той е в областния град с екип от агроведомството, за да представи пред земеделци и животновъди новостите в кампанията за директни плащания.

„Ние сме в края на един труден период, преходен. Предишният програмен период започна праз 2014-та и приключва през 2020 година. Предстои да влезем в новия 7-годишен програмен период, свързан с тази бъдеща обща селскостопанска политика. Тя не е само решения или някакви планове на българското правителство, а обща за всички 27 страни членки. На тези разговори, които, признавам, не вървят леко, ние не сме сами. Там са 27 държави. Някои проблеми настъпиха с напускането на Великобритания. Трябва да се преразпределят бюджетите. Има спорове около това какви да са нивата на помощите, които ще се предоставят на селскостопанските производители“, разясни той.

Иванов подчерта, че България отстоява своята позиция, за да запази средствата поне в настоящите нива.

„Разговорите и дискусиите по общата селскостопанска политика още не са приключили и най-вероятно ще има известно забавяне, но това не значи, че ще има прозорец и няма да могат да се ползват субсидиите. Точно обратното - до приемането на новата политика те ще се запазят в нивата, които са поети като ангажименти“, подчерта зам.-министърът.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес