Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Горубсо Златоград" коригира коритото на река Ерма, за да намали замърсяването

05 декември 2017, 13:03 часа • 9864 прочитания

Корекция на коритото на река Ерма извършва минното предприятие „Горубсо“ като мярка срещу замърсяването от хвостохранилището край Златоград, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Проверка на 4 декември на място установи, че вече са започнали действията по коригирането на реката в съответствие с предписанията на РИОСВ – Смолян, съобщиха от екоинспекцията днес.

Целта на корекцията е да се намали размътването на хвоста в опашката на хвостохранлището „Ерма река“, като се уловят свежите води на реката и се отведат относително бистри в утаечното езеро. Очакваният ефект е предотвратяване на замърсявания при интензивни валежи, сочат още от РИОСВ.

От там уточняват, че е започнала административно-наказателна процедура срещу оператора на хвостохранилището „Горубсо Златоград“ АД за налагане на санкции.

След среща с областния управител на Смолян Недялко Славов е взето решение да се направи междуведомствена проверка с представители на всички институции, които имат отношение към решението на проблема.

Продължава и засиленият съвместен контрол от страна на РИОСВ и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР), като отново се вземат водни проби. По предписание операторът на хвостохранилището също извършва ежедневен мониторинг на отпадъчните води от изхода на хвостохранилището.

На два пъти в периода от 2012 г. досега в отпадъчните води от него е констатирано превишение на показателя цинк, за което на дружеството е наложена санкция. Отчетено е превишение на неразтворени вещества и леко превишение на желязо при аварийната ситуация в началото на 2017 г., когато ниски температури доведоха до замръзване на езерото и отпадъчните води от обогатителната фабрика без пречистване замърсиха водите на р. Голяма. Отклонение при другите показатели на контрол съгласно разрешителното за заустване не са установени, съобщават още от екоинспекцията.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес