Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горски прокараха 16 км път до високопланинско село, но решиха само своя проблем (СНИМКИ)

31 януари 2023, 14:37 часа • 5061 прочитания

С пари от фонд „Инвестиции в горите“ Южноцентралното държавно предприятие възстанови над 16 км трасе между Тешел и трудно достъпното смолянско село Мугла. Пътят бе непроходим през последните над 30 години. Изпълненият договор на стойност близо 19 млн. лв. с ДДС е отчетен днес, сочи справка в Агенцията за обществени поръчки.

Негов изпълнител бе консорциум от 4 фирми, измежду които с най-голям дял – 50% е „ИСА 2000“ на строителния предприемач Юлиян Инджов. Останалите са „Копекс и Ко“ ЕООД и „БГ Ленд Ко“ ООД са с по 16,67%, а „Тийм Инженеринг“ ЕООД – с 16,6%.

Въпросният участък попада в територията на три горски стопанства: ДГС – Смолян; ДГС – Триград; ДЛС – Извора. Тоест, много гори, до които горските са нямали достъп за добив на дървесина в продължение на десетилетия. По отсечката има 10 моста, като всеки от тях е бил съборен и изграден наново. Сега пътят е достатъчно добър за всякакъв вид колесен транспорт.

(Един от 10-те стари моста)

Изпълнените по 16-километровата отсечка дейности са най-общо: трасиране, почистване на сервитута на пътя от храсти и пъни, изкопи, зауствания, насипи от скален материал, отводнения, изграждане на тръбни водостоци и габиони, разваляне на десет моста и изграждане на нови (сводови), полагане на бетон, засипване с асфалтов грунд и топла битумна замазка, ремонт и повдигане на съществуващи подпорни стени.

Договорът бе подписан на 7-ми октомври 2021 година със срок за изпълнение една година и към днешна дата е изплатена по него цялата сума. Той е част от рамково споразумение между обединението и ЮЦДП от 2017 г. на обща стойност 60 млн. лв., което приключи.

Най-голямото горско предприятие в България, чието седалище е в Смолян, наскоро подписа ново рамково споразумение за ремонт на горски пътища. То също е за сумата от 60 млн. лева. За изпълнител след провеждане на публична процедура е избран консорциум „Пътстрой Ресурс“. Участници в него са седем фирми – „Люник“ ЕООД с 63,33% участие, „Фликс Инвест“ ЕООД и „Сатпро“ ООД с по 12,09%, „Пъттранс“ ООД  с 8,05%, „Екип-МГ“ ООД  с 2,22%. „Велимира Груп“ ЕООД  и „Виа-план“ ЕООД с по 1,11%.

С изграждането на горски път до високопланинското село Мугла обаче проблемът на жителите му – близо 150 човека, не е решен. Причина за това е, че техните близки са предимно в Смолян, обслужват се от община Смолян, в чиято територия е селото и землището им.

Те пътуват директно до областния град на разстояние 15 км по изключително стръмен и тесен път, който често аварира заради активиращи се срутища и свлачища. До селото отдавна не пътуват с леки коли, а само с автомобили 4х4.

За да ползват новоремонтирания път и да си свършат елементарна административна работа в областния град, да отидат на болница или на преглед в медицински център, мугленци трябва да пропътуват почти 70 километра по обходния път през Тешел и Настан до Смолян.

Да се направи директният им 15-километров път към Смолян обаче, общината трябва да инвестира почти същата, като вложената вече, сума за участъка от другата страна – пари, с които местната управата не разполага. А и да ги има, ще предпочете да ремонтира други, по-приоритетни участъци, ползващи се от много по-голямо число хора.

Единственият вариант е ЮЦДП да отдели от богатите си ресурси за възстановяване на участъка от Мугла до Смолян като горски път, покрай който също има възможности за добив на дървесина.    

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес