Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Година след трагедията с 16-годишния Кристиян, правят тротоари и осветление в Триград

13 юли 2018, 09:31 часа • 2390 прочитания

Година след трагедията с 16-годишния Кристиян в опасния участък преди родопското село Триград, където стана катастрофата, ще правят тротоари, а LED-осветление ще се монтира на всички улици, съобщиха от местната управа в Девин.

Новите тротоари ще се изпълнят със средства от капиталовата програма на общината, а осветлението е дарено от туристическо дружество „Орфей – 1970“, което стопанисва пещерата „Дяволско гърло“, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Смъртта на тийнейджъра потресе Триград миналата година. Младежът изчезна след полунощ на 9 юли, когато с колата на баща си и без книжка блъсна четирима пешеходци край Триград в отсечка, в която няма осветление и тротоари. Тогава десетки хора го търсиха две седмици безуспешно в гората. Те обикаляха ежедневно горите около селото, оставяха листовки и храна.

Тялото на Кристиян беше открито на 22 юли от баща му, близо до пещерата „Дяволското гърло“. Близките му смятат, че момчето е скочило от 120-метровата скала, мислейки че е причинил смъртта на някой от пешеходците. 

Тогава местните хора настояха да се направят тротоари и да се освети участъкът, за да не стават повече инциденти.

"Кметът на община Девин Красимир Даскалов обеща тогава да се направят тротоари и да има улично осветление в този опасен участък - от хижа Триградски скали до входа на Триград, точно място където стана инцидентът с Кристиян. И има в момента обществена поръчка за тротоарите. В този участък никога не е имало и улично осветление, а точно там се движат пеша вечер най-много туристи, отседнали в селото, и посетили пещерата "Дяволското гърло", каза кметът на Триград Цветан Славков.

От дружеството правят дарението на осветлението като подарък за Триград за празника му на 28 юли т.г., когато селото се препълва от туристи, заради станалите популярни "Орфически мистерии".

"Тази година празниците ще са по-скромни, тъй като влагаме средствата в така нужното осветление на Триград. Новото осветление ще бъде монтирано до края на лятото", обясниха още от дружеството.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес