Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт иска по-бързи действия с добива на дърва в Смолян заради африканската чума

15 август 2019, 11:49 часа • 6007 прочитания

Добивът на дърва за огрев в неинфектираните райони трябва да се ускори, тъй като в заразени от африканска чума по свинете (АЧС) райони той е забранен, заяви инж. Ивайло Исаев – зам.-директор на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) - Смолян.

По време на заседание на Постоянната областна епизоотична комисия той съобщи, че ЮЦДП ще намери вариант населението от инфектираните зони да бъде снабдено с дърва за огрев без оскъпяване.

Поради опасността от пожари и за да се запази дървесината обаче той поиска разрешение придобитата вече дървесина за промишлени цели в инфектираните зони да се извози на склад.

Условието за това е да се спазят всички мерки за дезинфекция на дървесината и превозните средства.        

В установените инфектирани в землището на с. Змейца (общ. Доспат)  и Държавно ловно стопанство „Извора“ (Девин) са въведени необходимите мерки, съгласно издадените заповеди.

Исаев информира също, че ЮЦДП стриктно спазва указанията за недопускане разпространението на заразата, като е направена организация за отстрелване на дивите свине в инфектираните зони и загробването им.

Според шефа на Областната дирекция по безопасността на храните д-р Сава Бозуков процедурата за получаване на 300 лева за доброволно клане на прасета в санитарните зони е максимално опростена и сведена до попълване на два документа – констативен протокол и заявление.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес