Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две манастирски телета като волове готвят за курбан на пътя Смолян – Пловдив

19 декември 2017, 07:21 часа • 2433 прочитания

Две манастирски телета като волове готви за курбан на пътя Смолян – Пловдив кметът на Забърдо Валентин Черпоков.

Жертвоприношението ще е на 28-ми декември, а раздаването на курбана ще е от 11 часа на разклона за родопското село. Тогава на пътуващите по участъка ще бъдат раздавани пакети с телешко месо и ключодържатели с лика на Божията майка. За пътуващите деца също са подготвени „подаръчета“, които да им напомнят при пресичането на улици, докато се придвижват до училището, че трябва да се съобразяват с безопасността на пътното движение.

Инициативата, която организира кметът Черпоков, е за 13-та поредна година.

"Целта на курбана е по-малко жертви по пътищата на България. Колкото се може по-малко жертви, по-малко катастрофи. Ние толкова много намаляхме, че половината хора се изселиха навън, в другите държави. Тези, които сме останали тук, ще се изтрепем по пътищата. Притеснен съм за бъдещето. А трябва да сме културни по пътищата, да се съобразяваме с обстановката", обясни пред журналисти кметът на Забърдо.

Тази година за жертвоприношение са приготвени две телета по 400 килограма. Ще бъдат раздадени и 700 ключодържатели с лика на Света Богородица. "За децата, които са в колите, също сме предвидили подаръчета, за да им заострим вниманието за безопасността, когато пресичат зебрите, докато отиват до училище", посочи Валентин Черпоков.

Той обясни, че телетата са гледани в Бачковския манастир, за да са "чисти". "Смятаме, че така ще се прихване курбанът, поне ние така си мислим", отбеляза той.

На церемонията по освещаване на курбана се очаква да присъстват много кметове от цялата страна, областните управители на Пловдив и Смолян. Поканен е и шефът на Агенция "Пътна инфраструктура".

"Всички са добре дошли, които са съпричастни към нашата кауза", подчерта кметът на Забърдо.

Единият от спонсорите е Петко Ангелов, който има голяма транспортна фирма в Пловдив. Човекът сам предложил своята помощ.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес