Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

50-годишнште юбиляри на Момчиловци даряват барелеф на Пичура

20 май 2021, 14:02 часа • 4463 прочитания

В петък (21-ви май) родопското село Момчиловци ще отбележи своя празник. Денят ще започне с архиерейска Света литургия, отслужена от Смоленския епископ Висарион в 185-годишната ни църква "Св. Св. Константин и Елена" по повод храмовия празник.

Официалното откриване на празника ще е в 17.30 часа.

„Тогава ще изпратим 14-те абитуриенти на Момчиловци, а те ще поведат абитуриентското хоро. Ще поздравим 50-годишните юбиляри, които тази година ще дарят на селото барелеф на емблематичния момчиловски музикант Тодор Пичуров - Пичура, и ще извият наборно хоро. За доброто настроение на всички ще се погрижат Ваня Вълкова и оркестър "Млади тракийци"“, съобщи кметът на селото Сийка Суркова.

Тази година на 12-ти май месец се навършиха сто години от рождението на незабравимия родопски музикант – кларнетист Тодор Пичуров. Барелефът му ще е до кръста - свирещ на кларинета, ще е от дялан камък и ще бъде монтиран на стената от дясната страна на читалището.

На следващия ден от 13 часа ще се състои тържествен водосвет и курбан за здраве в параклис „Св. св. Константин и Елена“ край Момчиловци. Веселието е поверено в ръцете на Нина Иванова и оркестър „Карлък бенд“.

Вечерта преди 24-ти май от 20,30 часа е предвидено факелно шествие на учениците от местното училище и малчуганите от детската градина по повод  Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес