Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

15 000 души са посетили Националната астрономическа обсерватория "Рожен"

25 ноември 2017, 12:30 часа • 906 прочитания

Около 15 000 души са посетили Националната астрономическа обсерватория „Рожен” от началото на 2017 г. Това каза директорът на институцията Никола Петров. Той подчерта, че хората идват съвсем целенасочено да видят и разберат повече за астрономията. Интересът към обсерваторията на любителите астрономи също се увеличава.

„Имахме посещения на любители от Украйна, Русия, Полша, Македония, които заедно на територията на обсерваторията правиха своите наблюдения с любителите от страната“, посочи Петров.

Той уточни, че любители астрономи не е точната дума, тъй като астрономията може да не е професия за тези хора, но те имат сериозни познания в тази наука. През годината са имали няколко подобни срещи за непрофесионалисти, на които идват със своя техника и наблюдават по няколко дни и нощи. По време на тези практики са направени снимки, които са публикувани в доста реномирани сайтове от световни мащаби, предаде Фокус.

Петров отбеляза, че българските любители астрономи също има с какво да се похвалят, тъй като разработват софтуер за управление на камери, който се използва от професионалисти, правят и устройства за управление на телескопи с по-малки размери, както и такива за осветяване на нощното небе, като всичко това се прилага от много техни колеги в света. Той допълни, че в последните години развиват не само професионалната астрономия, но има успехи и при учениците и студентите. За пример той посочи, че в Софийския университет „Св. Климент Охридски” за първи път от години има 20 нови студенти по астрономия, като студентите от Шуменския университет също бележат успехи.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес