Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна обследване на Стария бряст в Сливен

06 юни 2014, 10:05 часа • 19094 прочитания

Комисия от специалисти започна обследване на Стария бряст в Сливен. Стефан Мирчев, доцент в Лесотехническия университет ще извърши оглед на Европейското дърво на 2014 година и ще излезе със становище за неговата рехабилитация и възстановяване, предаде "Фокус".

Премахнати са суховършията по короната на дървото, под наблюдението на специалистите. Ще се направи и оценка на здравословното състояние на дървото, оценка и оптимизиране на хранителния режим, както и анализ на степента на загниване на ствола и клоните.

След фитопатологичен и дендрохронологичен анализ учените ще определят необходимите грижи и ще се пристъпи към извършване на възстановителни и укрепителни дейности.

Припомняме ви, че дървото в Сливен спечели конкурса за "Европейско дърво на годината 2014" през март. Резултататите бяха обявени в сградата на Европейския парламент в Брюксел. В конкурса участваха дървета от десет европейски държави - Чехия, Унгария, Словакия, Ирландия, Полша, Шотландия, Франция, Италия, Уелс и, разбира се, България. Победителят се определи чрез електронното гласуване.

 

 

 

 

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес