Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъжко богоявленско хоро за първи път и в Сливен

05 януари 2015, 18:30 часа • 41800 прочитания

Мъжко хоро ще има за първи път на Богоявление в Сливен. Ритуалът ще се състои във водите на река Новоселска до параклиса Свети Мина, съобщиха организаторите от сдружение „Св. Георги Победоносец”.

Специално за случая реката ще бъде завирена и отец Силвестър ще хвърли Богоявленския кръст. Ритуалът ще започне в 10.30 часа. Ще има линейка и медицински екип.

Ритуално хвърляне на кръста за Богоявление ще се проведе в Сливен. Ритуалът ще отслужи отец Евгений от 11,00 часа до фонтана в източната част на сградата на общинска администрация. Мястото, на което ежегодно се провежда събитието понастоящем е обект на реконструкция в рамките на проект „Зелени, достъпни и активни пешеходни зони” и заради този му статут ще бъдат предприети мерки за обезопасяване на съоръжението. Денят ще започне с богослужение в катедралния храм „Свети Димитър” и литийно шествие до фонтана.

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. Вярва се, че който извади кръста на Йордановден от водата, ще бъде здрав и щастлив през годината.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес