Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внушителен проект за бойната слава на България към мемориалния комплекс с военно гробище в Тутракан

19 юли 2022, 14:47 часа • 4505 прочитания

В процес на възлагане е внушителен проект за нова сграда за допълнителни експозиционни площи в мемориалния комплекс „Военно гробище 1916 – Тутракан“ и парк. Той е на стойност 4,8 млн. лв. без ДДС. Средствата за него са осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“.

Процедурата е на етап избран изпълнител, няма подадена жалба срещу решението на комисията и предстои подписване на договор, става ясно от публичните регистри.

Поръчката е разделена на две обособени позиции. Едната е по същество за строително-монтажни работи по одобрения инвестиционен проект за допълнителните експозиционни площи, доставка и монтаж на специализирано оборудване и изграждане на парково пространство. Втората е за изграждане на трафопост за нуждите на новата сграда.

За изпълнител е избрана фирмата „Пътстрой – Варна“ ЕООД. Офертата й за първата позиция е 4,7 млн. лв., а за втората – 107 428 лв. без ДДС.

Мемориалният комплекс е единична историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение“. Представлява гробищен парк на загиналите воини от различни националности по време на Тутраканската епопея през 1916 г. с паметни плочи и обелиск.

В голямата си част площадката е зелена площ, заета частично с храсти и дървета. В източната й част се намира мемориалният комплекс с параклис и паметник „Военно гробище 1916г. - Тутраканска епопея“.

Новата музейно-експозиционна сграда е проектирана в западната част на имота, като територията е със статут паметник на културата.

Предвидено е да се построи сграда с допълнителни експозиционни площи и мултимедийна диорама – високо технологична цилиндрична зала с диаметър 18 метра и височина 5 метра, оборудвана с модулярна видеостена (около 560 кв. м) от монитори и холограмни проектори. Планувана е също 3D карта на бойните дейности и интернет базирана информационна система с информация за общата история, който ще бъде централната туристическа атракция на мемориала.

Ще се организират различни посетителски маршрути в зависимост от състава и интересите на туристическите групи между военното гробище и монументалните обекти в него, параклис „Свети Георги Победоносец“ и диорамата с експозиционните площи към нея. По проекта ще се купят прожекционни апарати, интерактивни маси, компютърна визуализация, сървъри, хардуерна периферия.

Пространството пред новата сграда ще остане площадно, зона за масови чествания, традиционни възстановки и рекреация. Модерните мултимедийни съоръжения, конферентни, културни и регионални събития ще са в музейната сграда.

Входното пространство на сградата с площ 141,7 кв. м ще е с изнесен фронт-офис, кафе-бар със склад и място за консумация.

Многофункционална зала за експозиции и конференции ще с площ 124.36 кв.м, предназначено за около 70 места, три от тях за хора с ограничена подвижност. В залата ще се разположат стъклени експозиционни съоръжения. Предвидено място за президиум и монтаж на 12 кв.м екран.

Отделна ще е залата диорама с площ 92.83 кв.м и с кръгли очертания.

Подът ще е вкопан, като в него е предвидено отбранително съоръжение - окоп с бруствер и картечни гнезда, откъдето посетителите да наблюдават визуализацията на бойни маневри и сражения, заобиколени от подходящо оформен терен.

Окопът ще се покрива с капаци, за да се осигури възможност за прожекции на други филми и холограмни изображения.

Историята на мемориала

След Междусъюзническата война и последвалата я Първа национална катастрофа Южна Добруджа е включена в пределите на Кралство Румъния. Румънските власти влагат значителни средства за укрепяването на новата гранична линия и за две години превръщат Тутракан в една от най-мощните крепости на река Дунав.

На 1 септември 1916 г. България, за да защити националната си гордост, обявява война на Румъния. Срещу внушителната румънска сила е противопоставена част от 3-та българска армия в състав – ІV-та Преславска пехотна дивизия, Първа бригада от Първа Софийска дивизия и Дунавски отряд, под общото командването на ген. Пантелей Киселов.

Началото на атаката започва в ранната утрин на 5 септември 1916 г. Въпреки ожесточената съпротива на румънците, до вечерта предната позиция пада. На следващия ден настъплението продължава със същия устрем. В 15,30 часа румънският гарнизон капитулира.

В 18 часа ген. Пантелей Киселов влиза в освободения Тутракан. Българската армия пленява 450 офицери, 28 000 войници и цялото въоръжение на противника.

Непосредствено след епичната битка, командването на ІV-та пехотна Преславска дивизия решава всички убити на бойното поле български, румънски и немски воини да бъдат погребани във форт №7 на румънската укрепителна линия на крепостта, на 8 км от гр. Тутракан.

При Тутракан вечен покой намират над 10 000 войници и офицери, от които 1764 – български.

Признателното поколение издига през 1922 г. паметник – обелиск, запазен и до днес, на който на български, немски, румънски и турски език са изписани думите ”Чест и слава на тия, които знаят да мрат геройски за техното отечество”.

1996 година е подета кампания за изграждане на Алея на славата с изписване имената за загиналите в битката. С финансовата подкрепа на общините това високо патриотично дело е завършено.

През 2002 г. е разработен проект за пространствено оформление на Мемориал “Военна гробница-1916 г.”, изграден е парк, сцена за официалните чествания, монтирани са на вечен страж две гаубици “Круп”.

През пролетта на 2007 г. тържествено е осветен параклис “Свети Георги Победоносец”.

Мемориалът е посещаван ежедневно от граждани, от близки и потомци на загиналите, за да се поклонят и да поднесат венци цветя в памет на загиналите герои за Тутракан и Добруджа.

Кулминационен връх на всенародната почит и признателност са възпоминателни тържества, панихиди, провеждани на Гергьовден и в първата неделя на месец септември.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес