Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В почти всички частни клиники тенденцията е почти 100% секцио

10 август 2016, 15:45 часа • 1647 прочитания

Жените предпочитат оперативното родоразрешение, пред нормалното раждане.  Това каза пред Радио „Фокус” - Смолян Стефан Тодоров, завеждащ родилно отделение на МБАЛ „Братан Шукеров”-Смолян. По думите му се наблюдава тенденция, в която все по-често жените предпочитат оперативната намеса при раждане.

„Почти 60% са родените бебета чрез секцио, спрямо 40% нормално раждане. Това е тенденцията, но трябва да отбележа че в цялата страна в почти всички частни клиники тенденцията е почти 100% секцио”, каза Тодоров.

Той поясни, че силното желание за жив и доносен плод и почти едно единствено дете, рядко второ и трето, предполага едно щадящо и сигурно родоразрешение, каквото е секциото. Като причини за вземане на това решение от страна на родилката, Тодоров посочи няколко такива.

Една от тях е, че средната възраст на раждане при жената е около 35-38 години, което налага оперативно родоразрешение, както и това че жените предпочитат да завършат своето образование, да устроят социалния си живот и чак тогава да стават майки.

„Не се знае, кога ще настъпи моментът на раждане, а когато раждането е планувано, родилката може да си избере екип и анестезиолог. Може би и това е причина за тази тенденция, която се наблюдава”, добави Тодоров.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес