Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Строежът на пречиствателната станция на Шумен се подновява

25 септември 2014, 13:45 часа • 20413 прочитания

С първа копка вчера беше дадено началото на изграждането на биологично стъпало за отстраняване на азот и фосфор на Пречиствателна станция за отпадъчни води-Шумен (ПСОВ-Шумен).

Това е второто стъпало на пречиствателната станция, след изграждането и включването в експлоатация на механичното стъпало през 2003 г, обясняват от общината.

На церемонията присъстваха кметът на Шумен Красимир Костов и неговите заместници Митко киров и Иван Йонков, областният управител Петко Шаренков, управителят на ВиК инж. Светлозар Дамянов, директорът на РИОСВ Теофан Димитров, представители на строителния надзор и на фирмата-изпълнител.

Pрез май 2011 г. дейностите по строителството на пречиствателната станция за отпадъчни води в рамките на програма ИСПА бяха преустановени поради липса на време за довършване на обекта. Сега строежът на съоръжението продължава с европари по оперативна програма „Околна среда“.

Представителят на строителния надзор Валентин Пенев изрази удовлетворение от факта, че след 4-годишно прекъсване на строителството на пречиствателната станция за отпадъчни води община Шумен е успяла през това време да актуализира проекта, да го защити пред управляващия орган на оперативна програма „Околна среда“ и да получи финансиране на обекта. Представителят на фирмата изпълнител на обекта Стоян Минков обясни, че новото стъпало ще пречиства 7 тона органични замърсители дневно.

Утайките ще се стабилизират в метан-танкове, при което ще се извлича около 3000 кубика метан на ден. Когенератори ще превръщат газа в електричество и така ще се компенсират близо 70 % от технологичните разходи на станцията за ток, информира в. "Шуменска заря".

Строителството на биологичното стъпало е с прогнозна стойност 28 848 000 лв. с ДДС и трябва да завърши в срок от осем месеца.  Цялостното реализиране на проекта за пречистване на отпадъчните води на град Шумен ще пречисти водите на река Поройна, която се влива в Камчия - една от най големите реки, чиито води постъпват в басейна на Черно море.

ПСОВ е част от втория етап на проекта „Интегриран воден цикъл на Шумен", който е на обща стойност 75 712 000 лв. Тук са включени още рехабилитация на водопроводната и канализационна мрежа на града и изграждане на канализационна помпена станция в кв. Дивдядово.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес