Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шумен е домакин на изложбата "Магията на българската носия"

19 юни 2014, 16:24 часа • 13439 прочитания

В Регионалния исторически музей /РИМ/ в Шумен от днес е домакин на изложбата "Магията на българската носия" по повод на отбелязването на 110-годишнината на културната институция.

Представени са автентични традиционни облекла от началото на XIX и от XX век от различните административни области на съвременна България, които са предоставени от десет музея в страната. Това съобщиха за БТА от РИМ-Шумен.

Някои от носиите са представени с по няколко типа облекла, съответстващи на етнографската група, населяваща различен регион в страната.

В изложбата са включени и костюми на преселници от земите, които са извън границите на днешна България - Македония и Беломорска Тракия. Показана е и колекция от накити от посочения период - притежание на Регионалния етнографски музей в Пловдив,- допълващи богатството на българското традиционно облекло.

Със свои експонати в изложбата участват музеи от Русе, Бургас, Ямбол, Пловдив, Пазарджик, Троян, Враца, Свищов, Попово и от Архитектурно-етнографския музей "Етър" в Габрово.

Подобна изложба е представена в края на XX век в Регионалния исторически музей в Пловдив, уточняват от РИМ-Шумен. От там допълват, че в този си вид експозицията се предвижда да гостува и в други градове на България.

Фотоси на костюмите от изложбата ще бъдат издадени в каталог.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес