Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата вече е разглеждала и отхвърлила новата версия за Хитрино

12 март 2018, 15:53 часа • 1303 прочитания

Версията за незаключена стрелка на релсовия път при железопътната катастрофа в с. Хитрино е била разгледана и отхвърлена. Това съобщават от пресцентъра на Прокуратурата.

По-рано днес от фирмата "Булмаркет" заявиха, че не високата скорост, а незаключена стрелка на релсовия път е причина за трагедията в шуменското село.

„Представената днес от компанията "Булмаркет" експертиза, в която се твърди, че причина за железопътната катастрофа в с. Хитрино е незаключена стрелка на релсовия път, няма характер на доказателствено средство в съдебния процес. Такава експертиза не е била назначавана нито от органите на досъдебното производство, нито от състава на съда, разглеждащ делото понастоящем. "Частната експертиза", изготвена от чужди експерти, е поръчана и заплатена от "Булмаркет", но не може да послужи за целите на водения наказателен процес“, съобщават от Прокуратурата.

„Обвинението не намира основания за промяна на изводите, основани на експертизи, назначени в хода на проведеното разследване и сочещи високата скорост на навлизане на влаковата композиция в района на гарата като основна причина за инцидента. Тези експертни заключения са разгледали и версията, изтъквана сега от "Булмаркет", но са я отхвърлили като несъответна на събраните по делото доказателства за състоянието на релсовия път“, се допълва още в съобщението.

Според представителите на "Булмаркет", повреда на релсовия път е причинила трагедията, при която загинаха 7 души, а 29 бяха ранени. Новото разследване е установило, че основната причина за инцидента от декември 2016 година, свързана с високата скорост, е "важно, но недостатъчно обстоятелство". По безспорен начин екип от вещи лица установява, че повреда в стрелката, която разделя коловозите, е истинската причина за трагедията, казват от фирмата.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес