Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НКЖИ отрича за поправка по жп стрелка, с която е прикрито какво е станало в Хитрино

20 януари 2017, 18:05 часа • 5257 прочитания

По стрелка №5 в гара Хитрино не са извършвани никакви възстановителни дейности след влаковата катастрофа от 10 декември миналата година. Същата и към настоящия момент е в състоянието си от деня на инцидента, твърди Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Официалната позиция на НКЖИ стана факт след огласяването на резултати от собствено разследване на "Булмаркет" - превозвачът, чийто влак катастрофира в Хитрино в началото на декември 2016 година. Снимките на стрелка №5, направени от "Булмаркет", показвали разлика спрямо деня на катастрофата и няколко дни по-късно, каза днес (20 януари) водещата на предаването "Комбина" Лора Крумова. Причината - имало възстановителни дейности. Това повдигна съмнение, че е възможно някаква нередност по стрелката да е била поправена и така да бъде скрита истината за влаковата катастрофа.

При огледа на стрелка №5 от служители на следствието и в присъствието на представители на "Булмаркет" и ДП НКЖИ е записано в протокола, че стрелката е обърната за отклонение, същата е в нормално положение на ръчния обръщателен апарат, заключена е с ръчна стрелкова заключалка тип "Колбен-Данек", като същата е осигурила прилепване на езика спрямо раменната релса и е обърната за отклонителния (трети) коловоз. Установено е изместване на стрелката по ос (изместване на цялата част от железния път), обясняват от НКЖИ.

От НКЖИ обаче признават, че е имало възстановителни дейности по стрелките. Според съобщението на компанията става въпрос за стрелки №1 и №3. Работата по въпросните стрелки е започната след разрешение от следствените органи, получено на дата 16.12.2016 година, в 14:42 часа, от следовател на Националната следствена служба (НСлС), казват от НКЖИ.

Относно наличието на "стари стърчащи релси", както се твърди в доклада на "Булмаркет", заявяваме, че освен релсите, част от железния път в зоната на дерайлиране около 3-ти и 4-ти коловози, не е имало никакви други (стари) релси, завършват от НКЖИ.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес