Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Хитрино за случващото се там: Имаме прекрасни обяснения

11 декември 2017, 09:30 часа • 1833 прочитания

Ние имаме обяснения прекрасни защо е така. Това заяви кметът на Хитрино Нуридин Исмаил в поредно обяснение за случващото се с даренията за възстановяване на шуменското село и как така изгубили всичко хора не попадат в категорията на най-нуждаещи се от помощ, а там отиват хора, които са претърпели по-малко щети.

Исмаил така и не обясни защо се слага дограма на къща, която след това бива събаряна. При това той призна, че оценители казали, че съответната постройка няма как да бъде спасена, но това било "само в няколко случаи". Дограмата била сложена, защото първоначално къщата била дадена за възстановяване, по думите на кмета, който не коментира информация за една от въпросните съборени къщи и сложената там дограма още през март. Всъщност става въпрос за три такива къщи, на които първо е сложена дограма, а после експертна оценка е показала, че по-добре да се съборят, за да няма опасност и за съседни постройки.

Кметът на Хитрино обвини Нова телевизия за внушения спрямо него. Дайте един, който не е доволен – хората са доволни, категоричен беше той. Исмаил се оправда и за думите си пред общоселското събрание, когато беше записан със скрита камера как казва на съселяните си, че като види какво излезе по телевизията, ще изкарва пред всички оплакалите се да кажат защо го правят. Задържах пари от дарения, за да няма разхищения, обясни още той.

Относно информацията, че средства от даренията ще отидат за филм за трагедията, кметът на Хитрино отговори, че имало и идея да се прави Музей на трагедията. Да сме направили нещо – това го има само като идея, защити се Исмаил.

На директен въпрос може ли държавата, а не кметът, да контролира разходването на средствата за Хитрино, Росица Димитров, зам.-министър на труда и социалната политика, обясни, че 5 млн. лева идват от държавата и има договор за харченето им. Тези 5 млн. лева отиват в две направления – еднократни помощи за наследниците на починали при трагедията хора, както и конкретни суми, отпускани като помощ на пострадали. Контролът по второто направление ставал по документи, стана ясно от думите на Димитрова, която увери, че се правят проверки – на място, като за база се взимат решенията на Обществения съвет за Хитрино.

Възхищавам се след тази трагедията на надеждата и ентусиазма на хората, които активно участват във възстановяването на селото, завърши с апломб Димитрова, която не коментира подробно, че има случаи с хора, които не знаят, че някои дейности са записани калкулирани, а не са изпълнени.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес