Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йога помага в центровете за обществена подкрепа в Шумен

21 август 2016, 15:02 часа • 1393 прочитания

Център за обществена подкрепа (ЦОП) работи с деца от детските градини за овладяване на емоциите, чрез йога упражнения, това каза пред Радио „Фокус” - Шумен Мария Христова, директор на ЦОП-Нови пазар. По думите ѝ към този момент по проекта се работи с една детска градина, а тенденцията им е през септември в програмата да бъде включена още една група от деца.

“Начало започнахме с експериментална група с деца от детските градини, с които работим за овладяване на гнева и емоциите и изграждане на дисциплина, чрез йога упражнения. Това се оказа една много удачна форма, както за родители и учители така и за самите деца“, уточни Мария Христова.

Тя обясни, че упражнения се представят на децата посредством забавни игри и асоциации с различни животни, като резултатите до момента показват, че децата се концентрират много по-лесно и тяхната дисциплина се повишава след занятията. По думите ѝ по този проект от Центъра работят с 28 деца от СОУ Цанко Цанковски, по изграждане на социални и житейски умения.

”Ние ги подготвяме по различни социални теми, като вреда от наркотиците, трафика на хора и т.н. В село Жилино работим с група от деца, които са изцяло от ромски произход, по обогатяване на речниковия запас и уменията да общуват“, каза в заключение директорката на социалната институция.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес