Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хаос по време на проби Манту при децата в Шумен

12 април 2016, 11:36 часа • 3332 прочитания

Над 100 деца се редиха вчера следобяд на опашка, за да им направят тест Манту за туберкулоза в поликлиниката в Шумен. Изнервени майки и татковци чакаха заедно с децата си над 2 часа, наложи се да излизат от работа и да освобождават децата от училище, съобщи topnovini.bg.

Родители алармираха в социалните мрежи, че към 14.30 часа вчера, 11 април, опашката пред кабинет 306 на 3-ия етаж в ДКЦ-то стигнала до асансьора.

Половин час по-късно репортерска проверка на Topnovini.bg показа, че чакащите са значително намалели. Според майки от опашката е недопустимо всички да бъдат извикани в един и същи час, а и докторите не започнали да приемат децата в обявения час.

„Забавихме се малко, но после наваксахме в графика. Викаме ги всички накуп, защото всеки флакон съдържа доза за 10 деца и трябва да се използва след отварянето, не може да остава за другия ден”, обясни д-р Веселин Вълков от лекарска кооперация „Биошанс” .

Експерти коментират, че случващото се е нелепо, тъй като по този начин не може да се провери дали всички, подложени на проба Манту са здрави,  имат противопоказания или други пречки за пробата. Бързината, с която трябва да се направи процедура повишава и риска от некачественото ѝ изпълнение.  Освен това при бързането не е останало време за консултация с родителите за евентуални нежелани реакции.

На редовна ваксинация против туберкулоза тази година подлежат родените през 2009 г., 2005 г. и 1999 г. както и родените през 2008 г., 2004 г. и 1998 г.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес