Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Банкови служителки от Шумен спасиха баба от телефонна измама

22 декември 2016, 14:32 часа • 2043 прочитания

Банкови служителки от Шумен с големи усилия успели да спасят спестяванията на 80-годишна баба, напирала да изтегли 20 000 лв., за да ги даде на мними полицаи. Старицата обаче упорито си искала парите, та се наложило чиновничките от банката да извикат полицията, която разяснила на жената, че не провеждат подобна акция и че тя е жертва на измама.

Така шуменската извадила късмет, защото се отървала само със 700 лв, които имала в къщи и малко преди това ги пуснала през терасата. Историята е по познатата схема за „полицейска акция по залавяне на телефонни измамници”, пише "24 часа".

Около 11 часа в сряда й позвънил мъж, който се е представил за полицай. Обяснил й, че телефонът й е попаднал в списък на телефонни измамници, които вероятно ще се свържат с нея, за да я измамят. Казал, че трябва да съдейства, за да могат измамниците да бъдат хванати на място и да влязат в затвора. Бабата се съгласила и след минути последвало второ обаждане пак по сценария за пострадал близък в произшествие.

Третото обаждане било пак от “полицаите”, който й съобщили, че засекли измамниците. Нужно било да хвърли през терасата всичките пари, с които разполага, за да ги хванат. Жената сложила в торба 700 лева и ги хвърлила през терасата. Малко по-късно обаче „полицаите” я информирали, че операцията по залавянето била частично успешна. Задържали само единия, другите двама избягали. За целта трябвало да хвърли още пари през терасата.

Жената обяснила, че няма повече в къщи, но ще изтегли спестяванията си. В банката почнала акцията по убеждаването на упоритата баба.

Служителка я попитала дали е сигурна, че не става дума за измама, но не успяла да я убеди. На място веднага бил пратен полицейски екип. Така старицата разбрала, че вече е завлечена със 700.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес