Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Звездите, които угаснаха през 2014 година

30 декември 2014, 10:00 часа

Колкото и да ни се иска, в една година не може да има само хубави събития. През 2014 светът се раздели с цял списък легенди – хора, които са оставили незаличима следа в своите сфери, личности, които ще помним с уважение. Ето някои от най-големите звезди, които угаснаха през отминалите дванадесет месеца:

Габриел Гарсия Маркес


Колумбийски писател, носител на Нобелова награда за литература, любимец на поколения читатели. Световноизвестните му творби включват „Сто години самота”, „Любов по време на холера”, „Хроника за една предизвестена смърт” и др. Почина на 17 април, на 87-годишна възраст.

Мая Анджелоу

Американска поетеса, писателка, общественичка. Борец за правата на чернокожите в САЩ. Една от най-популярните й творби е автобиографичната „Знам защо пее птица в клетка”. Почина на 28 май, на 86-годишна възраст.

Шърли Темпъл

Първото дете-звезда на САЩ, Темпъл участвала в 40 филма преди да навърши 13 години. Запазената й марка били русите букли. На 22 години обаче се пенсионира от киното и се насочва към други дейности, сред които политиката. Почина на 11 февруари, на 85-годишна възраст.

Робин Уилямс

Легенда от света на киното с рядко срещан комедиен (и не само) талант. Ролите, с които ще го помним, са безброй, сред тях се отличават тези в „Г-жа Даутфайър”, „Джуманджи”, „Хук”, „Обществото на мъртвите поети”, „Добрият Уил Хънтинг”. Почина на 11 август, на 63 години.

Филип Сиймур Хофман

Изключително талантлив актьор с разнообразна кариера. Изнася уроци по актьорско майсторство с ролите си в „Буги нощи”, „Капоти”, „Съмнение”, „Магнолия”. Едно от последните му изпъления бе в хит филмите от поредицата „Игрите на глада”. Почина на 2 февруари, на 46 години.

Джоан Ривърс

Комедийна актриса, водеща на телевизионни предавания. Известна с хапливия си език и множеството си пластични операции, но определено легенда от малкия екран. Почина на 4 септември, на 81-годишна възраст.

Мики Руни

Известен холивудски актьор и режисьор, с четири номинации за „Оскар” и две спечелени златни статуетки. Почина на 6 април, на 93-годишна възраст.

Ричард Атенборо

Световнопризнат актьор („Джурасик Парк”, „Чудо на 34-а улица”) и режисьор („Ганди”). Носител на множество награди, сред които два „Оскара”. Почина на 24 август, на 90-годишна възраст.

Айлийн Форд

Пионер в сферата на модата, създателка на водещата модна агенция „Форд Моделс”. Откривател на манекенки като Кристи Бринкли, Кристи Търлингтън и много други. Почина на 11 юли, на 92 години.

Пийчес Гелдоф


Модел и известна светска личност, дъщеря на поп музиканта Боб Гелдоф. Може би не голямата знаменитост в списъка, но смъртта й, около която имаше неизяснени обстоятелства, шокира всички. Почина на 6 април, на 25-годишна възраст.

Джо Кокър

Изпълнителят от Шефийлд имаше над 40-годишна кариера, а сред хитовете му са песни като "You Are So Beautiful" и "Up Where We Belong". Той се сдобива със световна слава с кавъра на песента на "Бийтълс" With A Little Help from My Friends, която достига до първото място в класациите.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес