Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради коронавируса: Киноиндустрията може да загуби поне 5 млрд. долара

04 март 2020, 08:15 часа

Глобалната филмова индустрия може да загуби до пет милиарда долара поради отменени прожекции заради разпространението на коронавируса твърдят експерти, цитирани от РИА Новости.

Всички кина в Китай са затворени, а приходите в Южна Корея и Италия намаляха значително. В Япония посещаемостта в киносалоните е спаднала драстично поради страха от заразяване, пише БГНЕС.

Тази година, от 24 януари до 23 февруари, когато традиционно се празнува Китайската нова година, приходите от продажбата на билети възлизат на 4,2 милиона долара, докато миналата година по същото време кинозалите са спечелили 1,76 милиарда долара.

В Южна Корея - петият по големина филмов пазар в света, през изминалия уикенд продажбите на билети паднаха с 80% в сравнение със същия период на миналата година.

"Страхът се усеща почти физически. Ситуацията е подобна на тази със свинския грип, но тогава в Корея бяха засегнати 80 000 души”, заяви официалният говорител на CGV, най-голямата корейска кино-верига.

Анализаторите изчисляват, че общата загуба на индустрията ще бъде най-малко 5 милиарда долара. Тази цифра може да се увеличи драстично, ако на други световни пазари приходите от продажби на билети започнат да падат.

Според експерти, до няколко седмици и най-вероятно месеци ситуацията няма да се промени коренно.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес