Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вече е официално: Red Hot Chili Peppers са рок легенда

18 април 2012, 11:56 часа

На тържествената церемония на 14 април в историческата Public Hall в Кливланд, Red Hot Chili Peppers бяха въведени в Залата на славата на рокендрола. Честта да бъдат част от историята на рока бе оказана на калифорнийската банда, Small Faces, Beastie Boys и само още няколко други групи.

Залата на славата на рокенрола е музей, посветен на историята на тази музика. Всяка година комитет номинира между 9 и 12 изпълнители, кандидати за въвеждане в Залата на славата. Да бъде номиниран не може да е всеки, трябва да са минали 25 години от първия издаден запис на групата или изпълнителя. След номинациите кандидатурите се изпращат на 500 души, признати експерти в рокенрола, които гласуват тайно. В Залата на славата се въвеждат само тези, които успеят да съберат 50% или повече от гласовете. Процедурата по избора наподобява доста на избора на носителите на Оскар. Да бъдеш въведен в Залата на славата е тайната мечта на всяка рокенрол група, така както всеки актьор си мечтае да спечели Оскар.

Новината за въвеждането на Red Hot Chili Peppers в Залата на славата е дошла в момент, в който групата работи усилено върху новия си албум I’m With you с най-новото си попълнение Джош Клингхофер. За огромно удоволствие на бандата 32-годишният соло китарист вече е най-младият член в Залата на славата.

27-та годишна церемония, която ще бъде излъчена на 5 май по HBO, ще остане като една от най-запомнящите се в историята, главно благодарение на рок торнадото от Калифорния и тяхното заключителното изпълнение на церемонията. За него, Слаш, Рони Ууд (Ролинг Стоунс), Били Джо Армстронг (Грйн Дей) и бившите барабанисти на лютите чушки – Джак Айрънс и Клиф Мартинес – се събраха заедно, за да разтърсят залата и тълпата от 7000 фена. Звездната рок формация превърна церемонията в уникален концерт и показа нагледно как се прави историята.

Red Hot Chili Peppers бяха въведени в Залата на славата от комика Крис Рок. Той е избран, като близък приятел на групата, снимал се е в няколко от техните видеоклипове и дори е режисирал един. Антъни Кийдис (вокал) и Майкъл Балзари – Флий (бас китара) го смятат за талисман на бандата. За церемонията се събират специално и излизат да приемат наградата бивши и настоящи членове на непокорните рокаджии от Лос Анджелис. Освен бившите барабанисти Джак Айрънс и Клиф Мартинес, присъства и Джеймс Словак, братът на Хилел Словак (един от основателите).

При връчването на наградите, бяха почетени Джон Фрушанте и Хилел Словак. В речта си Флий (бас китарист и основател) сподели: „Хората често ме питат, как успяхме да останем заедно, все пак сме група от почти 30 години. Има безброй причини, не мога да кажа, че егото и парите не са част от тях. Но много повече от това е, че ние обичаме музиката. След всички тези години, желанието да правим музика и страстта да свирим не намаляха, само се задълбочиха с времето.”

В речта си Антъни Кийдис говори за приятелството, което е в основата на бандата: „Бях на 15, когато срещнах Флий, мога да кажа, че той промени живота ми, и то за по-добро. Година по-късно срещнах Хилел Словак, нашия обичан приятел, който още ни липсва. В ранните години на Red Hot се борех с моите собствени демони, имах проблеми с наркотиците. Ако не беше приятелството, подкрепата и търпението на моята банда, нямаше да съм тук с вас сега. И ето ни сега, 30 години по-късно, ние все пак сме заедно.  Доста големи късметлии сме".

„Чувствам се благословен и благодарен - каза Чад Смит – няма по-велико нещо от това да правиш това, което обичаш. В началото на кариерата ми, ако някой беше дошъл при мен и ми беше казал, че ще се преместя в Калифорния, ще се присъединя към Red Hot Chili Peppers, ще продам милиони албуми, ще пътувам по целия свят и след 25 години ще бъда в Залата на славата на рокендрола... бих му казал: „Човече, ти си абсолютно луд. Искам да кажа на всички фенове, които са с нас от началото – Red Hot Chili Peppers тепърва започват. Очаквайте още много от нас.”

Red Hot Chili Peppers ще свирят в София на 1 септември на стадион Георги Аспарухов, с пълен капацитет 40 000 души.

Цените на билетите са от 70 лв. до 150 лв. и могат да бъдат закупени от:

* билетен център ндк

* билетна каса на зала арена армеец

* онлайн www.ticketpro.bg

* КАСИТЕ НА ТИКЕТПРО БЪЛГАРИЯ И НЕГОВИТЕ ПАРТНЬОРИ

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес