Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Транссексуална манекенка уволнена заради расистки изказвания за белите

03 септември 2017, 10:10 часа

Компанията L'Oreal разтрогна договора си с цветнокожата транссексуална манекенка Монро Бъргдорф за расистки изказвания по адреси на бели, съобщиха представители на световноизвестната марка в Twitter.

"L'Oreal подкрепя многообразието. Коментарите на Бъргдорф не отговарят на ценностите на компанията и взехме решение да прекратим сътрудничеството си с нея", се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

Бъргдорф реагира на съобщението във Facebook и посочи, че компанията изисква от манекенките, участващи в промокампания, посветена на многообразието в обществото, "само да седят и да се усмихват" и да мълчат за това, че първопричината за недостига на многообразие всъщност е расизмът. В заключение Бъргдорф призова за бойкот на L'Oreal.

По-рано британски медии съобщиха, че Бъргдорф си е позволила расистки изказвания по адрес на белокожи във Facebook. Тя написа пост, в който казва, че голяма част от бялото население на планетата не осъзнава или не признава, че съществуването на бялата раса се гради върху смъртта на хора с друг цвят на кожата и е пропито от расизъм. По-късно моделът премахна съобщението, а на страницата ѝ се появи нов пост, в който тя пише, че журналистите са извадили изказването ѝ от контекста.

Бъргдорф заяви, че не обвинява никого лично, но всички бели като общност са виновни за създалата се ситуация, защото системата насърчава дискриминацията от векове.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес