Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдят Филип Киркоров за 1 милион рубли за обида на религиозните чувства (ВИДЕО)

02 февруари 2023, 12:38 часа

В Таганския съд в Москва е заведено гражданско дело от православния активист Михаил Феодориди срещу певеца Филип Киркоров с искане за 1 милион рубли (13 000 евро). Искът е за морални щети и за обида на религиозните чувства на Феодориди в музикален видеоклип на Киркоров, в който разпятие е използвано като сценичен реквизит.

Всъщност става дума за концертно изпълнение на Киркоров, което започва с песента му "Мария Магдалена". На сцената е изнесен огромен кръст, върху който певецът се качва и пее така известно време, след което слиза и завършва песента. 

Под видеото, което е качено в YouTube преди няколко месеца, повечето коментари са от възмутени потребители, като някои от тях гласят: "Ужас! Позор! И после се чудим защо сме бедни и защо има война", "Хората в залата му се възхищават, значи е постигнал целта си. О, времена, о, нрави!", "Как властта е допуснала подобно нещо? Това се случва в сърцето на Русия!", "Киркоров се нуждае от принудителен престой в психиатрична клиника, може и безлатно!" и др.

Пресслужбата на съда уточнява, че искът е внесен за разглеждане от Одинцовския съд на Московска област. Все още не е определена дата за заседанието, съобщава ТАСС.

На свой ред представителят на Киркоров Александър Добровински е отхвърлил обвиненията на активистите в обида на чувствата на вярващите. "Първо, сцената с кръста, която все още преследва някои, е замислена точно като поклонението на Мария Магдалена. Филип Бедросович се издига на кръста и коленичи пред тази светиня. Всеки обаче вижда това, което иска да види или каквото му е нужно, за да очерни артиста", отбеляза Добровински, припомняйки принципа за свобода на творчеството на хората на изкуството.

Предлагаме ви да изгледате видеото и да прецените сами дали Филип Киркоров заслужава да бъде съден. Изкачването върху кръста започва от 2:50 минута:

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес