Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стачкуващите сценаристи в Холивуд сядат на масата за преговори със студиата

02 август 2023, 17:40 часа

Сценаристите в Холивуд и големите кино компании ще седнат на масата за преговори в петък. Подобна среща се случва за пръв път от началото на стачката, съобщи американската Гилдия на сценаристите, цитирана от Ройтерс. Съгласието за срещата идва след искания на сценаристите за по-високи заплати през месец май.

Алиансът на продуцентите в киното и телевизията, представляващ студиата "Walt Disney", "Netflix", "Warner Bros Discovery" и други, се свърза с Гилдията на сценаристите и поиска среща. Преговарящият екип на гилдията потвърди тази информация.

Още: Стачката в Холивуд спря снимките на новите филми с Брад Пит и Райън Рейнолдс

Страните се съгласиха да търсят взаимноизгодно споразумение, но не бяха предоставени подробности за конкретните точки на преговорите. Стачката, в която участват около 11 500 сценаристи, прекъсна заснемането на нови епизоди на вечерните предавания и забави продукциите на есенния телевизионен сезон, както и работата по високобюджетни филмови продукции. Срещата на преговарящите екипи представлява стъпка напред в решаването на дългогодишните проблеми между сценаристите и студиата в Холивуд. Обществото следи с интерес развитието на преговорите, като се надява за постигане на компромисно решение, което да удовлетвори и двете страни и да възстанови нормалната продукция на киното и телевизията, пише БТА.

Още: Заради стачката в Холивуд: Колко е засегнат кинофестивалът в Локарно

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес