Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След расистки коментари: Отстраниха съоснователя на Залата на славата на рокендрола от поста му

18 септември 2023, 14:32 часа

Ян Уенър, съосновател на списание "Rolling Stone" и на Залата на славата на рокендрола, беше отстранен от борда на директорите на фондацията на залата, след като направи обидни коментари за чернокожи и за жени музиканти. Той се извини в рамките на няколко часа, предаде Асошиейтед прес.

"Ян Уенър беше отстранен от борда на директорите на фондация "Зала на славата на рокендрола", съобщиха от залата в събота, ден след като коментарите на Уенър бяха публикувани в интервю за New York Times. Уенър предизвика истинска буря, правейки реклама на новата си книга "The Masters", която съдържа интервюта с музикантите Боб Дилън, Джери Гарсия, Мик Джагър, Джон Ленън, Брус Спрингстийн, Пийт Таунсенд и Боно от U2.

Обидните думи на Ян Уенър

Още: Илон Мъск обвини американски медии в расизъм

Запитан защо не е интервюирал жени или чернокожи музиканти, Уенър отговаря: "Не става дума за това, че те са нечленоразделни, макар че, пробвайте да проведете дълбок разговор с жени като Грейс Слик или Джанис Джоплин. Хайде де, опитайте! Знаете ли, Джони (Мичъл) не беше философ на рокендрола. Според мен тя не издържа на този тест".

"От чернокожите изпълнители - знаете, Стиви Уондър, гений, добре… Когато обаче използвате толкова широк термин като "майстори", той трябва да се изпълва със съдържание. Може би Марвин Гей или Къртис Мейфийлд? Искам да кажа, че тези хора просто не се изразяваха на такова ниво", каза Уенър.

Снимка: Getty Images

Извинението

Късно в събота Уенър се извини чрез своя издател "Little, Brown and Company", като каза: "В интервюто си за New York Times направих коментари, които омаловажиха приноса, гения и влиянието на чернокожите и на жените изпълнители, и се извинявам от все сърце за тези забележки. Напълно разбирам скандалния характер и лошия подбор на моите думи, за което се извинявам и приемам последствията". 

Още: Расистки скандал на наградите БАФТА: всички победители са бели

Уенър е съосновател на списание "Rolling Stone" през 1967 г. и е бил негов редактор или редакционен директор до 2019 г. Той също така е съосновател на Залата на славата на рокендрола, създадена през 1987 г., пише БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес