Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Необичайно хоби: Студент следи полетите на известни личности, Тейлър Суифт го съди

07 февруари 2024, 12:03 часа

Студент, който следи частните самолети на известни личности, казва, че адвокатите на Тейлър Суифт са заплашили да го съдят за споделяне на информация онлайн за полета й. Джак Суини използва публично достъпни данни, за да проследи излитанията и кацанията на самолети, принадлежащи на богати, и ги публикува един ден по-късно. Проследяването се равнява на „преследване“, твърдят адвокатите на Суифт.

През 2022 г. Twitter забрани достъпа на Суини, след като Илон Мъск го обвини, че е споделил неговите „координати на убийство“ (има се предвид точната му локация).

Още: След триумфа на наградите "Грами": Тейлър Суифт с мил жест към екипа си

Адвокатите на Суифт издадоха писмо за прекратяване и отказ до г-н Суини, 21-годишен студент в Университета на Централна Флорида, с искане той да спре да споделя местоположението на нейния частен самолет. В писмото, издадено през декември, се казва, че информацията представлява "непосредствена заплаха за безопасността и благосъстоянието" на Суифт, като го нарича "въпрос на живот или смърт" за нея. 

В изявление за BBC Суини казва, че „никъде нямам намерение да навредя“. „Всъщност мисля, че Суифт има някои добри песни. Вярвам в прозрачността и публичната информация“, каза той. Той добави, че е получил заплашителното писмо, след като медиите започват да изследват внимателно въглеродния отпечатък на Суифт. През 2022 г. Суифт оглави списъка на знаменитостите с най-високи емисии на CO2 от частни самолети, според фирмата за дигитален маркетинг Yard. Организацията установи, че емисиите от нейния самолет са около 1185 пъти повече от общите годишни емисии на средния човек.

Миналия месец 33-годишен мъж беше арестуван по обвинения в преследване пред дома на Суифт. Говорителка на Суифт каза на американските медии, че вината отчасти е във публикациите за нейния самолет. „Неговите публикации ви казват точно кога и къде ще бъде тя.“

Суини също така е проследявал частните полети на други богати американци, включително съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, основателя на Amazon Джеф Безос и главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг.

Още: Тейлър Суифт разкри кои ще са песните в новия ѝ албум (СНИМКА)

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес