Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На фона на скандали: Ален Делон получи "Златна палма"

20 май 2019, 11:05 часа

Легендарният френски актьор Ален Делон получи почетната награда "Златна палма" за цялостен принос в киното.

Тържествената церемония по награждаването се състоя снощи, а след това във Фестивалния дворец показаха криминалната драма "Господин Клайн" от 1976 г. с Ален Делон в главната роля.

Актьорът дълго размишляваше над това дали да приема голямата награда, но в крайна сметка реши да я вземе и по този начин да уважи всички режисьори, с които е работил през годините.

"Първоначално отказвах, защото смятах, че тя трябва да бъде връчена на режисьорите, с които съм работил – Жан-Пиер Мелвил, Лукино Висконти и др. Те я заслужават. Преди няколко месеца разговарях с директора на фестивала в Кан Тиери Фремо и осъзнах, че тези режисьори вече не са сред нас. Тук съм в памет на тяхната сила и талант", подчерта актьорът, цитиран от БГНЕС.

Новина за връчването на "Златната палма" на Делон не мина без скандали. В Холивуд, една от американските лоби групи начело на движението #MeToo във филмовата индустрия, заяви, че решението да му бъде дадена почетна Златна палма е "отвратително", тъй като актоьрът бе обвинен в насилие над жени. Онлайн петиция, призоваваща за стопиране на наградата за Делон, обявяви 83-годишния актьор като "расист, хомофобски женомразец".

Снимки: Getty Images/Guliver

Най-известните роли на Делон са "Роко и неговите братя" /1960 г./, "Гепардът" /1963 г./, "Самурай" /1967 г./, "Басейнът" /1969 г./, "Борсалино" /1970 г./, "Червено слънце" /1971 г./, "Двама в града" /1973 г./ и много други. Той остава символът на френското кино. Партнира си с велики актьори като Лино Вентура, Жан Габен, Роми Шнайдер, Жан-Пол Белмондо, Чарлз Бронсън, Тоширо Мифуне, Урсула Андрес, Бърт Ланкастър, Клаудия Кардинале, Симона Синьоре и др.

Ален Делон е носител на наградите "Сезар" за филма "Нашата история" и почетната награда на Международния берлински кинофестивал.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес